Ökning. I Göteborg har priserna på bostadsrätter stigit med 906 procent, vilket är den högsta ökningen av landets storstäder. Foto: Michael Folmer

Så mycket har Göteborgs bostadspriser stigit

I Göteborg har priserna på bostadsrätter stigit med 906 procent de senaste 20 åren. Det är den största ökningen bland storstäderna.

  • Publicerad 07:00, 3 mar 2019

Efter ett år av fallande bostadspriser visar Valueguards boprisstatistik för första gången på länge en uppgång för januari. I ett längre perspektiv har bostadsmarknaden de senaste åren präglats av stor osäkerhet.

Nu har Svensk Fastighetsförmedling gjort en historisk tillbakablick på prisutvecklingen med hjälp av statistik från Svensk Mäklarstatistik. Sett över de senaste 20 åren är Göteborg den storstad som haft störst prisökning på bostadsrätter – hela 906 procent. Jämfört med 336 procent i Stockholm och 763 procent i Malmö.

– Göteborg är en gammal arbetarstad, därför har det historiskt sett funnits främst hyresrätter här. Under mitten av 1990-talet ombildades dock många hyresrätter till bostadsrätter samtidigt som nya stadsdelar som till stor del består av bostadsrätter började byggas, säger Daniel Landgren, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Göteborg i ett pressmeddelande och fortsätter:

– De senaste 20 åren har dessutom tillväxten varit stark och inflyttningen till staden stor. Allt fler bostadsrätter och en växande befolkning i kombination med att priserna från början var relativt låga har lett till den enorma prisutvecklingen som också har påverkat kranskommuner som Kungälv och Mölndal..

Kungälv och Mölndal är till och med snäppet över Göteborg med en prisutveckling på 1371 respektive 1163 procent de senaste 20 åren. Rikssnittet ligger på 475 procent.

Även villapriserna har ökat kraftigt. I Göteborg med 342 procent jämfört med 230 i riket de senaste 20 åren.

– Om inget drastiskt händer, så som stora räntehöjningar eller hårdare amorteringskrav, tror jag att vi framöver kommer att se ett stabilt läge på bostadsmarknaden. Mycket har hänt de senaste åren och säljprocessen ser i dag annorlunda ut än för två år sedan. Köparna tar längre tid på sig att vänta in prisnivåerna och det är inte längre lika dramatiska budgivningar. Istället ser vi allt oftare att det blir en förhandling om priset snarare än en budgivning, säger Daniel Landgren.

Topplista Västra Götaland senaste 20 åren

Bostadsrätter
1. Kungälvs kommun + 1 371 %
2. Mölndals kommun + 1 163 %
3. Göteborgs kommun + 906 %

Villor
1. Partille kommun + 365 %
2. Sotenäs kommun + 362 %
3. Strömstads kommun + 359 %

Trafiken – minut för minut

DEBATT

DEBATT: Regeringen stänger dörrarna för bostadsbehövande i Göteborg

DEBATT Allt färre hushåll i Sveriges 20 största kommuner kan köpa bostad i dag jämfört med för tre år sedan. Och av de som trots allt kan köpa en bostad behöver betydligt fler ta dyra och osäkra så kallade...söndag 26/1 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57