Varje år argumenterar Vänsterpartiet för en sänkning av politikernas löner. Daniel Bernmar (V) hävdar att ett rimligt arvode för en lokalpolitiker i Göteborg är 45 000 kronor, inte över 70 000 kronor som det är i dagsläget.

– Vi lägger fram samma förslag om sänkta arvoden varje år som arvodena bestäms. Det har blivit en form av tradition, berättar Vänsterpartiets gruppledare, Daniel Bernmar.

Precis som alla tidigare år röstades förslaget ner i kommunfullmäktige även i år och någon lönesänkning för politikerna blev det aldrig tal om.

Ger bort pengarna

GöteborgDirekt har begärt ut löneuppgifter på samtliga partiledare i Göteborg Stad. Siffrorna visar att politikerna tjänar långt mycket mer än "vanliga" göteborgare, som har en medellön strax under 30 000 kronor.

Den gängse politikerlönen i Göteborg är 70 490 kronor i månaden. Det är vad sex av nio partiledare får i arvode.

De politiker som har mer betalt än de övriga sitter med i presidiet, vilket betyder extra betalt. Här toppar kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson med en månadslön på 91 260 kronor. De övriga är Daniel Bernmar (V) och Axel Darvik (L) som båda har en månadslön på 86 495 kronor i månaden.

– Det är en jättehög lön, konstaterar Daniel Bernmar.

För hans personliga del betyder inte storleken på lönen så mycket. Vänsterpartiets heltidspolitiker har nämligen ett tak för hur mycket de får tjäna. Allt som överskrider en bruttolön på 45 000 kronor lämnas över till partiet i form av en partiskatt.

– Det betyder att jag har en nettolön på 31 500 kronor och att jag betalar mellan 18 500 och 19 000 kronor i månaden i skatt till Vänsterpartiet, säger han.