HYRA. Förhandlingarna berör 72 000 göteborgare som bor hos Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder och Gårdstensbostäder. Foto: Aleksandr Davydov

Så mycket vill Göteborgsvärdarna höja hyran

Hyresförhandlingarna mellan kommunala AB Framtiden och Hyresgästföreningen pågår för fullt. Nu har den kommunala bostadskoncernen lagt sitt yrkande.

  • Publicerad 06:10, 7 dec 2019

Vi är mitt uppe i förhandlingen och kommenterar inga delar.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

I två år i rad har hyran för boende i hos Poseidon, Bostadsbolaget Familjebostäder och Gårdstensbostäder avgjorts av Hyresmarknadskommittén i Stockholm.

Klart: Så mycket höjs hyran i Göteborg

Nu har de kommunala bostadsbolagen aviserat att de vill höja hyran med i genomsnitt 3,3 procent från och med januari. Det skriver tidningen Hem & Hyra. För den som har en månadshyra på 6000 kronor skulle höjningen motsvara ungefär 200 kronor.

I ett mejl till berörda medlemmar skriver Hyresgästföreningen:

”Vi har haft bra samtalsklimat om vilka faktorer som ska påverka en årlig hyreshöjning och hade förhoppningar om att det skulle leda till rimliga krav (…) Tyvärr har det inte blivit så”.

Eva Paulson, hyresmarknadsansvarig på AB Framtiden, vill inte kommentera deras yrkande.

– Vi och Hyresgästföreningen har en överenskommelse om att vi driver våra förhandlingar i förhandlingsrummet. Vi håller på den linjen och diskuterar varken yrkanden eller andra saker under förhandlingen. Vi är mitt uppe i förhandlingen och kommenterar inga delar. Hyresgästföreningen har valt att göra på ett annat sätt, men vi står fast, säger hon till Göteborg Direkt.

I den senaste hyresförhandlingen yrkade de kommunala hyresvärdarna på en höjning med 3,4 procent. Då ingen uppgörelse med Hyresgästföreningen nåddes fick frågan avgöras i Hyresmarknadskommittén i Stockholm. Efter deras beslut landade höjningen på 2,4 procent.

AB Framtiden

Förvaltningsaktiebolaget Framtiden är ett av Göteborgs stads fastighetsförvaltningsbolag.

I koncernen ingår Göteborgs allmännyttiga bostadsbolag Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder och Gårdstensbostäder.

Sammanlagt förvaltar Framtiden cirka 72 000 lägenheter i Göteborg.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

QUIZ: Vad kan du om Galenskaparna?

Testa dig! Revyer, krogshower och filmer. Galenskaparna och After Shave har bjudit oss på humor i snart 40 år. Har du koll på vad de gjortmåndag 27/1 17:10

DEBATT

DEBATT: Regeringen stänger dörrarna för bostadsbehövande i Göteborg

DEBATT Allt färre hushåll i Sveriges 20 största kommuner kan köpa bostad i dag jämfört med för tre år sedan. Och av de som trots allt kan köpa en bostad behöver betydligt fler ta dyra och osäkra så kallade...söndag 26/1 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57