Efter olyckan stoppade tillverkaren driften av samtliga 40 attraktioner i världen av samma typ. Foto: Adam Ihse

Så påverkades Liseberg av olyckan

Efter Rainbow-olyckan för 10 år sedan valde Liseberg att skrota attraktionen. – Incidenten, tillsammans med de övriga olyckor som skedde under 2000-talets början, har haft stor betydelse för Lisebergs säkerhetsarbete och säkerhetskultur, säger Lisebergs vd Andreas Andersen.

  • Publicerad 11:00, 15 jul 2018

I dag är det 10 år sedan attraktionen Rainbow havererade på Liseberg. Av de 36 personerna som satt i attraktionen skadades en handfull allvarligt och omkring 20 skadade sig lindrigt när sittplattformen kraschade i marken.

Den tekniska undersökningen visade att nöjesparken inte kunde skyllas för olyckan.

– Utredningen visade att det var ett fabrikationsfel på en del av attraktionen som orsakade olyckan. Fabrikationsfelet satt i en del av attraktionen som Liseberg inte hade tillgång till, en sluten komponent, och felet kunde därmed inte upptäckas i det löpande underhåll som Liseberg utför på alla attraktioner, säger Lisebergs vd Andreas Andersen.

Fanns det något som ni hade kunnat göra annorlunda?

– När det gäller det förebyggande underhåll: nej – olyckskomponenten omfattades av en garanti, vars garantitid inte hade löpt ut när olyckan skedde, säger Andreas Anderson.

Liseberg stämde tillverkaren Huss Maschinenfabrik efter att undersökningar visat att de slarvat när de bytt ut delar. Ett 40-tal liknande attraktioner i världen stoppades.

Läs också: Tio år efter Rainbow-olyckan – så gick det sen

Trots att Liseberg inte hade kunnat förhindra olyckan säger Andreas Andersen att de lärde sig en hel del.

– På ett mer generellt plan så har incidenten, tillsammans med de övriga olyckor som skedde under 2000-talets början, haft stor betydelse för Lisebergs säkerhetsarbete och säkerhetskultur. Vi har i dag ett enormt avancerat, kompetent och välstrukturerat säkerhetsarbete – ett arbete som vi är väldigt stolta över, säger han.

Kan något likande inträffa igen?

– Det går aldrig att lämna några garantier för att olyckor inte kommer att ske. Men vi kan garantera att vi gör vårt yttersta för att det inte ska kunna hända, säger Andreas Andersen.

Säkerhetsincidenter på Liseberg

Mellan 2015 och 2017 var det inga allvarliga attraktionsincidenter på Liseberg. Med allvarlig räknas personskador som leder till sjukhusvistelse längre än 24 timmar av andra skäl än bara medicinsk observation, eller dödsfall.

När det gäller attraktionsincidenter som leder till personskada som kräver annan medicinsk behandling än vanlig första hjälpen så var det 12 incidenter 2015, 9 incidenter 2016 och 5 incidenter 2017.

Källa: Liseberg.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21