Generalmajor, Bengt Andersson och överste Peter Adolfsson Foto: Gabriel Tjulander

Så påverkar Aurora 17 Göteborg

"Det här är bara första steget", det var ett av generalmajor Bengt Anderssons konstateranden under torsdagens presskonferens om den massiva militärövningen Aurora 17.

  • Publicerad 16:00, 11 aug 2017

Den elfte september startar den största militärövningen i Sverige på 20 år. Hela 20 000 personer kommer att delta i övningen vilket kan översättas till 40 procent av den svenska försvarsmakten. Notan för övningen landar på omkring 600 miljoner kronor.

– Efter en lång tid med nästan enbart militära operationer utan för Sverige är det här första steget åter till ett starkt svenskt försvar, säger Bengt Andersson, generalmajor och övningsledare för Aurora 17.

Övningen kommer till största del att utspela sig på Sveriges östra sida, på Gotland och upp mot Stockholm. Styrkor från USA, Frankrike, Finland, Norge, Danmark, Estland, Lettland och Litauen kommer att delta i övningen.

Göteborg

Göteborgs huvudfunktion i övning kommer vara att ta emot de Franska och Amerikanska styrkorna som kommer hit med tåg och flyg. Från Göteborg ska de sedan ta sig vidare till Sveriges östra sida där, enligt övningen, Sverige är ansatt av fiendens styrkor.

– I en krigssituation likt den vi övar kommer man ta emot förstärkning i en del av Sverige där det inte pågår stridigheter, berättar Bengt Andersson.

Trots att Aurora 17 formellt startar den elfte september kommer övningen att börja redan den nionde här i Göteborg.

Det kommer röra sig om ungefär 200 män och kvinnor från Frankrike och USA som anländer till Göteborg. De kommer sedan att samlas på Hisingen vid Säve flygplats där de förses med mat, ammunition och bränsle innan de lämnar västkusten.

– Som göteborgare kommer man egentligen inte känna av Aurora speciellt mycket. Möjligen att man kan märka av det i trafiken när vi förflyttar styrkorna från Landvetter och Säve. Men vi kommer försöka genomföra sådana förflyttningar på tider då det påverkar trafiken så lite som möjligt, säger Ulrika Roos, kommunikationschef på Göteborgs garnison.

Även många myndigheter kommer att spela med i övningen och flera kommer att agera som om det vore skarpt läge, en av dem är bland annat Västra Götalandsregionen.

Aurora 17 kommer att avslutas den 29 september och under hösten kommer övningen att utvärderas.

Aurora 17

Syftet: Öka den samlade förmågan att möta ett angrepp mot Sverige.

Deltagare: Över 20 000 män och kvinnor från bland annat armén, marinen, flygvapnet och hemvärnet deltar. Dessutom militär personal från USA, Frankrike, Finland, Danmark, Norge, Estland och Litauen. Det totala internationella deltagandet uppskattas till cirka 1500 personer.

Nato kommer inte att delta i övningen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG