Magnus Eriksson, delprojektledare på Trafikverket. Foto: Gabriel Tjulander

Så påverkar Västlänken öppningen av Liseberg

Bygget av Västlänken har flyttat in på Liseberg och påverkar parken så väl invändigt som längs vägen till entrén. – Men vår ambition är att Lisebergsbesökaren inte ska uppleva att det är en byggarbetsplats, säger Andreas Andersen, vd och koncernchef för Liseberg.

  • Publicerad 17:32, 23 apr 2019

Många rykten har cirkulerat kring huruvida Liseberg kommer kunna öppna till helgen med bygget av Västlänken som påverkar både Korsvägen och delar av Liseberg. Nu slår nöjesparkens ledning hål på ryktena.

– Liseberg kommer att öppna till helgen som tidigare sagt och norra entrén kommer att vara öppen som vanligt, säger Julia Vasilis, kommunikatör vid Liseberg.

Västlänken under Liseberg

Men Västlänksbygget påverkar ändå parken. Där Lisebergshallen tidigare stod syns i dag stora maskiner som jobbar bakom ett prydligt plank i rosa Lisebergsmanér.

– Arbetet med Lisebergshallen har pågått under perioden som nöjesparken varit stängd och arbetet har fungerat väldigt bra. Nu när Liseberg är öppet kommer vi fortsätta att jobba bakom planket med schaktet i vilket vi kommer att bygga tågtunneln, förklarar Magnus Eriksson, delprojektledare vid Trafikverket.

Ny väg till Liseberg

Även om den stora entrén till Liseberg kommer vara öppen så kommer vägen dit att förändras. Den vanliga passagen, Lisebergsallén, kommer vara öppen men den inleds av trappor, så gående med barnvagn och rullstolsburna hänvisas via en ny gångväg längs Örgrytevägen.

– Det blir en särskild gångväg som kommer vara säkrad från trafiken. Och så kommer det att se ut nu framöver, säger Magnus Eriksson.

Restauranger rivs och byggs

I Januari nästa år, 2020, kommer restaurangerna The Greenroom och Stjärnornas krog att rivas och återuppbyggas – då anpassade till schaktet som passerar bakom. De nya restaurangerna är planerade att öppna i juni 2020 vilket betyder att Liseberg kommer stå utan de två restaurangerna under en period i april och maj.

– Man kan säga att sommaren 2020 kommer vi ha två helt nybyggda restauranger. Perioden då de inte hunnit öppna använder vi den delen av parken i så liten utsträckning att jag inte tror det kommer bli ett problem. Våran första konsert brukar ligga omkring 24 maj, så jag tror inte att det kommer ha så stor betydelse, säger Andreas Andersen, vd och koncernchef.

Gömd byggplats

Årets Lisebergsbesökare kommer sannolikt märka av Västlänksbygget men troligtvis inte störas av det, det är i alla fall Trafikverkets och Lisebergs ambition.

– Lisebergsbesökaren ska inte behöva uppleva att det är en byggplats här. Vi har gjort ganska stora arbeten med trafikverket för att skapa en avskärmning för att säkerställa det, säger Andreas Andersen.

Västlänksbygg. Ett nytt plank ska gömma arbetet med Västlänken inne på Liseberg. Foto: Gabriel Tjulander

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57