Omikron. Foto: MICHAEL ERHARDSSON

Så påverkas Göteborg av omikron

  • Publicerad 05:30, 7 feb 2022

Smittspridningen är fortfarande hög i Göteborg vilket innebär stor personalfrånvaro på många håll. Så löser stadens viktigaste samhällsfunktioner den tuffa situationen.

Räddningstjänsten. Foto: Räddningstjänsten StorGöteoborg

Räddningstjänsten

Under hela pandemin har Räddningstjänsten arbetat aktivt och förebyggande för att säkra verksamheten.

– Hittills har personalfrånvaron inte påverkat vår förmåga och beredskap. Vi lägger mycket tid på att säkra upp bemanningen. Vi förflyttar bland annat personal från olika arbetsplatser och tar in ledig personal som jobbar extra, säger Johanna Björnfot, chef staben för analys och inriktning, Räddningstjänsten Göteborg.

Göteborgarna behöver alltså inte oroa sig om en nödsituation uppstår och larmar er?

Nej, vi har en god beredskap.

Sophantering. Foto: Lars Ardarve

Sophanteringen

Renova uppger att man klarar driften fullt ut just nu när det gäller hushållsavfallet, även om det fortfarande är lite kärvt med hög frånvaro.

– Vi lånar in personal från andra avdelningar, pensionärer kallas in, en del nya medarbetare har rekryterats. I samråd med våra ägarkommuner har vi på enstaka ställen tömt med längre mellanrum än vanligt. Detta har inte varit nödvändigt de senaste dagarna. Vissa bilar har stundtals fått klara sig med en man istället för två. Medarbetarna har ställt upp och gjort en fantastisk insats när det saknats bemanning, säger produktionschef Johan Lundberg.

Västtrafik. Foto: Eddie Lothman

Kollektivtrafiken

Västtrafik har sedan slutet av förra året haft en ansträngd personalsituation med höga sjukskrivningstal hos flera av trafikföretagen.

– Vi gör allt vi kan för att personalbristen ska drabba våra resenärer så lite som möjligt. Det är en utmanande situation eftersom den drabbat hela branschen, vilket gör det svårt att exempelvis låna in personal från ett annat företag, uppger presstjänsten.

Hur påverkas kollektivtrafiken av situationen?

– Tyvärr får vi ställa in en del trafik, vilket vi såklart beklagar. I tågtrafiken har de flesta sträckor berörts. Även i buss- och spårvagnstrafiken ställer vi in en del turer. Samtidigt är resandet lågt med mindre risk för trängsel ombord.

Vård och omsorg. Foto: Sacharias Källdén

Vård och omsorgen

För att lätta på det ansträngda bemanningsläget har flera förvaltningar gått samman för att lösa situationen.
Samtidigt har 1 600 personer med någon form av vårdbakgrund som är inskrivna på arbetsmarknad och vuxenutbildningsförvaltningen fått frågan om de kan hoppa in och jobba vid behov.

Förhoppningen är att hundra av dem kommer välkomnas att bli vikarier inom äldreomsorgen, förvaltningen för funktionsstöd och socialförvaltningen sydväst.

– Det är en gemensam satsning vi gör för att snabbt hitta personer som kan gå in i arbete. Det här är ett ypperligt tillfälle för de som söker att hitta en trygg arbetsgivare även i framtiden, och för oss att hitta kompetens som stannar, säger Alexander Decerein, planeringsledare, arbetsmarknad- och vuxenutbildningsförvaltningen, Göteborg Stad.

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20