Förändringar. Kollektivtrafiken får ändrad turer och sträckor i sommar. Foto: Eddie Löthman

Så påverkas kollektivtrafiken i sommar

Korsvägen, Älvsborgsbron och Haga är områden där kollektivtrafiken påverkas mest i sommar av Göteborgs stora infrastruktur- och stadsutvecklingsprojekt.

  • Publicerad 14:00, 26 maj 2020

Förändringarna handlar främst om nya körvägar, förändrade hållplatslägen och tidtabeller som kan ändras oftare än vanligt.

– Vi arbetar för att kunna erbjuda våra resenärer en så bra resa som möjligt under de pågående byggnationerna i staden. Den största påverkan på kollektivtrafiken i sommar är byggarbeten vid Korsvägen, på Älvsborgsbron och i Haga, säger Anette Ekdahl, projektledare för trafikomläggningar på Västtrafik i ett pressmeddelande.

Så blir nya (tillfälliga) Korsvägen

Underhåll av spåren

Det är även under sommaren som nödvändigt underhåll av vägar och spår görs, vilket påverkar spårvagnstrafiken.

Uppmaningen från Västtrafik är att räkna med längre restid och söka sin resväg i förväg.

– Eftersom kollektivtrafiken kommer att köra andra vägar och byten kan ske på andra ställen än tidigare uppmanar vi resenärer att vara ute i god tid och söka sin resa i förväg i appen Västtrafik To Go eller via Västtrafiks Reseplanerare, säger Anette Ekdahl.

Nu stängs Älvsborgsbron för cyklister

Korsvägen – start 13 juni

Arbetet med Västlänkens station Korsvägen drar igång 13 juni. Byggnationen innebär stora förändringar för all trafik.

För kollektivtrafikens del handlar det om att ett antal linjer flyttas från området och får nya körvägar.

Spårvagnstrafiken kommer att vara begränsad under dessa veckor vilket innebär att vissa linjer läggs om och andra ersätts med buss. Ett antal busslinjer kommer även att flyttas från Korsvägen till andra hållplatser för att skapa ett bättre trafikflöde i området

Visa merVisa mindre

Älvsborgsbron – start 29 maj

Underhållsarbetet av Älvsborgsbron fortsätter även i sommar.

Det innebär att körfälten begränsas och fordonstrafiken påverkas från och med fredagen 29 maj och pågår sedan under veckorna 23 till 35.

Högsboleden och Ivarsbergsmotet kommer endast trafikeras av kollektivtrafik.

Påverkade busslinjer: Lila express, Röd express, 20, 45, 50, 99, 180, 184, 185, 190, 193, 194, 196, 197, 180, 241, 290 och 291.

Visa merVisa mindre

Haga – start 1 juni

På grund av Västlänkens byggnation kommer spårvagnstrafiken förbi hållplats Hagakyrkan få ändrade körvägar från den 1 juni till 27 september.

Påverkade spårvagnslinjer: 3, 6 och 11. Linje 3 och 11 kör via Stenpiren, linje 6 via Handelshögskolan och Vasaplatsen.

Påverkade busslinjer: 25 och Blå express påverkas i västlig riktning och kör via Viktoriagatan och Vasagatan.

Det handlar ett brobygge i anslutning till Västlänken station Hagas arbetsområde. Tanken med bron är att leda trafiken över den från och med 28 september.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11