Så säkras rätt kompetens till nya batterifabriken

Med löfte om tusentals nya jobb och ett steg mot en fossilfri bilindustri, var flera delar av den kommunala förvaltningen involverad i "kampen" om att locka hit Göteborgs första batterifabrik. Nu har arbetsmarknadsförvaltningen i uppdrag att se till att göteborgarna har rätt kompetens för att kunna jobba i fabriken.

  • Publicerad 05:30, 7 jun 2022

Andreas Lökholm, förvaltningsdirektör för arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen i Göteborgs Stad. Foto: Göteborgs stad

I juni förra året stod det klart att batteritillverkaren Northvolt och Volvo cars skulle slå sina påsar ihop och genom ett så kallat samriskföretag (joint venture) bygga en batterifabrik. Fabriken ska tillverka litiumbatterier – skräddarsydda för Volvos elektriska bilar.

Sju månader senare, när beskedet kom att det var just i Göteborg fabriken skulle ligga, fanns ingen hejd på glädjen och lovropen från politiken som näringslivet.

"En historisk dag för Göteborg".

Att så många gröna jobb skapas i Göteborg på ett bräde. Helt fantastiskt!

Men vad är det för typ av jobb som kommer att skapas? Och finns den kompetens som krävs i Göteborg? Det är frågor som nu sysselsätter arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen i Göteborgs stad.

– Redan i etableringsfasen ställdes det mycket frågor om hur kompetensförsörjningen skulle gå till. De ville få information om hur arbetsmarknaden här ser ut och hur samarbetet mellan kommun och näringsliv har fungerat historiskt. Det är inte några konstiga frågor att ställa när det handlar om en flera miljarder stor investering, säger Andreas Lökholm, förvaltningsdirektör.

Skapar vuxenutbildningar

Historiskt har Göteborg en stark förankring i tillverkningsindustrin. Men att tillverka batterier, är en erfarenhet som inte finns sedan tidigare.

Nu har arbetsmarknadsförvaltningen fått i uppdrag att ta fram kompetensprofiler på de typer av arbetsuppgifter som kommer att utföras i fabriken. Det ska i sin tur bidra till att skapa utbildningar som är specifikt designade för batterifabriken.

– Hur matchar vi de som är arbetslösa i staden med de arbetstillfällen som finns och de nya jobb som kommer? Det är en del i förvaltningens huvuduppdrag. Ett sätt som vi arbetar på är att vända oss till den redan arbetade befolkningen och erbjuda kompetenshöjande utbildningar. Det skapar en rörelse på arbetsmarknaden som gynnar de som står lite längre från den.

Hur ser det politiska stödet ut?

– Jag uppfattar att oavsett politiskt läger här i stan så är frågor om jobb och sysselsättning oerhört högt på alla politiska agendor. Att jobba så som förvaltningen gör, det har vi gott stöd för, säger Andreas Lökholm.

Batterifabriken

I februari i år annonserade företagen Northvolt och Volvo cars att deras gemensamma batterifabrik – en investering på 30 miljarder kronor – ska placeras i Göteborg, närmare bestämt intill bilföretagets Torslandafabrik.

Investeringen spås skapa uppåt 3 000 nya jobb i Göteborg.

Dessutom öppnar företagen ett gemensamt centrum för forskning och utveckling som väntas sysselsätta ett hundratal personer.

Planen är att börja bygga den nya batterifabriken nästa år och att den ska kunna tas i drift 2025.

Satsningen på batterifabriken är en del av Volvos plan att endast sälja renodlade elbilar senast 2030.

Källa: Volvo Cars och Northvolt

Visa merVisa mindre

Elektrifierad. Själva batterifabriken väntas skapa runt 3 000 extra jobb i Göteborg. Foto: Volvo cars

Förvaltningens uppdrag:

Arbetsmarknadsavdelningen arbetar för att fler göteborgare ska få och behålla ett arbete genom ett individinriktat och lösningsfokuserat förhållningssätt med arbetsmarknadens behov i fokus. 

Avdelningen ska också samordna arbetsmarknadsinsatserna med utbildningsavdelningen.

Källa: Göteborgs stad

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00