Foto: Anamaria Mejia

Så satsar regionen på sexuell hälsa

Den årliga cellprovsveckan är i full gång och under torsdag och fredag kommer Kunskapscentrum för sexuell hälsa finnas ute på platser i Göteborg för att få flera att gå när de blir kallade.

  • Publicerad 16:04, 8 maj 2019

Hälsa. Malin Askhamre, utvecklingsledare på Kunskapscentrum för sexuell hälsa. Foto: Privat

Om du har lättare att förstå arabiska än svenska klicka här.

Cellprov kan rädda liv men trots det är det många som inte går när de blir kallade. Nu genomför Västra Götalandsregionen en satsning och kör ut med SRHR-bussen (Sexuell och Reproduktiv Hälsa och Rättigheter) för att få flera att regelbundet gå på gynekologiska cellprov.

– Det kan finnas många olika anledningar till att man inte går. Det kan vara allt från att man inte prioriterar sin egen hälsa, man tycker att man inte har tid, man tänker att cancer inte är något som drabbar mig. Det kan också vara så att man inte förstår vad som står på kallelsen, säger Malin Askhamre, utvecklingsledare på Kunskapscentrum för sexuell hälsa.

Socioekonomiskt utsatta områden

När det genomförts forskning på vilka som går på cellprov kan man se en koppling till var man bor. Sett till Göteborg är det 65 procent i Bergsjön som tar cellprov jämfört med Askim där täckningsgraden ligger på 88,7 procent.

– Den gemensamma faktorn för de som uteblir när de blir kallade bor i socioekonomiskt utsatta områden. Var man lever någonstans och i relation till att man inte har samma tilltro till samhället och inte känner samma delaktighet, säger Malin Askhamre.

Här hittar du bussen

I morgon, torsdagen den 9 maj, rullar SRHR-bussen ut i Göteborg med första stopp på Hjalmar Brantingsplatsen klockan 10.00 - 18.00. På fredag kommer bussen till Frölunda Torg samma tid.

Bussen är utrustad som en fullt fungerande mottagning med personal så vill man kan man ta cellprovet där eller kolla upp hur längesedan det var sedan sist. Man kan också prata med personalen på plats om cellprov och sexuell hälsa i största allmänhet.

– Det blir ofta väldigt många bra samtal, det är inte så ofta som man pratar om sexuell hälsa eller vågar fråga om det men det är viktigt att göra det talbart, säger Malin Askhamre.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Trafiken – minut för minut

DEBATT

Tjulander: Allas husdrömmar blir inte verklighet

Krönika Hur mycket folks boendesituationer än skiljer sig så har vi nog alla en sak gemensamt. Alla bär vi på en husdröm.lördag 15/2 16:31

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57