Foto: Anamaria Mejia

Så satsar regionen på sexuell hälsa

Den årliga cellprovsveckan är i full gång och under torsdag och fredag kommer Kunskapscentrum för sexuell hälsa finnas ute på platser i Göteborg för att få flera att gå när de blir kallade.

  • Publicerad 16:04, 8 maj 2019

Hälsa. Malin Askhamre, utvecklingsledare på Kunskapscentrum för sexuell hälsa. Foto: Privat

Om du har lättare att förstå arabiska än svenska klicka här.

Cellprov kan rädda liv men trots det är det många som inte går när de blir kallade. Nu genomför Västra Götalandsregionen en satsning och kör ut med SRHR-bussen (Sexuell och Reproduktiv Hälsa och Rättigheter) för att få flera att regelbundet gå på gynekologiska cellprov.

– Det kan finnas många olika anledningar till att man inte går. Det kan vara allt från att man inte prioriterar sin egen hälsa, man tycker att man inte har tid, man tänker att cancer inte är något som drabbar mig. Det kan också vara så att man inte förstår vad som står på kallelsen, säger Malin Askhamre, utvecklingsledare på Kunskapscentrum för sexuell hälsa.

Socioekonomiskt utsatta områden

När det genomförts forskning på vilka som går på cellprov kan man se en koppling till var man bor. Sett till Göteborg är det 65 procent i Bergsjön som tar cellprov jämfört med Askim där täckningsgraden ligger på 88,7 procent.

– Den gemensamma faktorn för de som uteblir när de blir kallade bor i socioekonomiskt utsatta områden. Var man lever någonstans och i relation till att man inte har samma tilltro till samhället och inte känner samma delaktighet, säger Malin Askhamre.

Här hittar du bussen

I morgon, torsdagen den 9 maj, rullar SRHR-bussen ut i Göteborg med första stopp på Hjalmar Brantingsplatsen klockan 10.00 - 18.00. På fredag kommer bussen till Frölunda Torg samma tid.

Bussen är utrustad som en fullt fungerande mottagning med personal så vill man kan man ta cellprovet där eller kolla upp hur längesedan det var sedan sist. Man kan också prata med personalen på plats om cellprov och sexuell hälsa i största allmänhet.

– Det blir ofta väldigt många bra samtal, det är inte så ofta som man pratar om sexuell hälsa eller vågar fråga om det men det är viktigt att göra det talbart, säger Malin Askhamre.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

"Håll inne med betalningen"

Konsument Vad gör man om fiberinstallationen försenas av en tvist? Eller om man köpt en ny hylla som man inte lyckas skruva ihop? Konsumentrådgivare, Cassandra Larsson har svaren. lördag 17/10 11:40

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Tjulander: Ett problem som angår hela stan

Krönika De kriminella gängen i Göteborg har den senaste tiden fått mycket uppmärksamhet i medier i hela landet. Det har skramlats med förslag om fler poliser och hårdare straff. lördag 10/10 14:38

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11