KÖER. Räkna med långa köer om du ska ut på vägarna idag eller imorgon. Foto: Oliver Hoffmann

Så ser jultrafiken ut i Göteborg

Dan före dan före dopparedan - årets mest trafikintensiva dag. Ska du ut och köra i Göteborgsområdet kan kan du räkna med köer.

  • Publicerad 12:30, 22 dec 2017

Jag vill att man frågar sig om man måste köra så rackarns fort.

– Faktiskt ser det väldigt bra ut just nu, säger Bengt Olsson som är presschef på Trafikverket. Trafiken kommer öka successivt hela dagen i Göteborgsområdet men hittills sköter trafikanterna sig bra.

Än har det inte varit några större olyckor denna trafikintensiva dag. Trafiken flyter än så länge på de större lederna men i Trafikverkets kameror kan man se att det finns risk för köer på vägarna in och ut från Göteborg.

– E45:an, E6:an och E20 är det väldigt mycket trafik på nu, säger Bengt Olsson. De flesta av de här vägarna är väldigt bra men jag kan se att det finns utmaningar här och där några mil ut från Göteborg. E20 är till exempel inte helt utbyggd för att klara de här flödena.

Följer flödena

Såväl Trafikverket som trafikpolisen håller koll på läget. Trafikverket följer flödena på vägarna i och kring Göteborg och reglerar trafiken genom att sänka eller höja hastigheten där de har variabla hastighetsskyltar. Polisen jobbar framförallt med synlighet.

– Vi är ute i målade bilar. Då kör människor lite lugnare, säger Mikael Holmgren, gruppchef på Trafikpolisen i Göteborg. Dessutom är vi redan ute på vägarna om det sker någon olycka.

Stressa inte

Men ju fler bilar desto större risk för olyckor och när de sker köar det snabbt på i jultrafiken.

– Vi brukar räkna med att köerna bygger en kilometer i minuten när det är rusningstrafik, säger Mikael Holmgren. Så ska man ut och köra idag eller imorgon får man tänka tanken att man kanske kommer bli stående någonstans och ta med varma kläder och kanske något varmt att dricka. Och så får man försöka att inte stressa.

Trafikverkets Bengt Olsson håller med.

– Jag vill att man frågar sig om man måste köra så rackarns fort, säger han. Är det inte bättre att komma fram säkert?  

Trafikverkets råd i jultrafiken

Starta resan i god tid – jul är en av de stora trafikhelgerna med mycket trafik som gör att resan kan ta längre tid än vanligt. Planera färdvägen så att den så långt som möjligt sker på en mötesfri och säker väg. Var utvilad – för de flesta innebär jul och nyår längre resor än vanligt. Kör aldrig onykter. Förhindra att någon annan kör onykter. Låt bilen stå dagen efter en fest. Åk aldrig med en onykter förare. Kör inte fortare än gällande hastighetsgräns. Se till att alla är bältade. Låt bli mobilen när du sitter vid ratten. Håll avstånd. Ta regelbundna raster. En trött förare kan vara lika farlig som en onykter förare.

Källa: Trafikverket

Om olyckan är framme

Varna – sätt på varningsblinkers och ställ ut varningstriangel. Lämna – bilen och vägen. Larma – ring bilbärgare. Vid fara för liv, ring alltid 112.

Källa: Trafikverket

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG