Så ska andra hand bli första valet

Hos nyöppnade vintagebutiken Dreamstore kan kunderna köpa kläder med gott samvete. Överskottet går till socialt utsatta ungdomar. ”Vi vill sprida värme och liv i Kville”, säger initiativtagarna och bjuder in till ”Grand opening”.

  • Publicerad 09:10, 29 nov 2019

Jag hade själv det svårt när jag var yngre. Därför brinner jag extra mycket för att hjälpa ungdomar.

Remake. Symaskinen är redo för att sy om kläder. Foto: Lina Isaksson

På bottenplan i den omkring 100 år gamla träkyrkan på Herkulesgatan har Dreamstore - en vintagebutik - precis öppnat.  

Här är kläderna prydligt upphängda i matchande i färgskalor och en svag doft av nytvättat blandat med nybryggt kaffe fyller lokalen.  Att det handlar om second hand är inte självklart för alla.

”Har ni öppnat boutique?”

”Kan jag få den här i xl?”

– Det är inte ovanligt att folk kommer in och tror att det är en vanlig affär. Men vi erbjuder rena och fräscha second hand-kläder i olika prisklasser. Här finns något för alla, säger Mia Fritzon, butiksansvarig.  

Tillsammans med Lina Lind och Malin Ekelund hoppas hon att Dreamstore ska förgylla gatan och liva upp Kville. De vill sprida ljus, värme och trygghet till området.

Överskott till utsatta ungdomar

För vintagebutiken har ett djupare syfte.

I den gamla kyrkbyggnaden håller även Dreamcenter till. En ideell organisation som hjälper socialt utsatta ungdomar i Göteborg och framför allt på Hisingen. Och det är dit som överskottet från butiken går.

– Vi fältar ofta i Nordstan och på Backaplan. Där träffar vi mycket ungdomar i tuffa miljöer som vi bjuder hit på fika och aktiviteter. Här får de träffa trygga vuxna, säger Malin Ekelund, tillförordnad föreståndare, Dreamcenter.

Verksamheten har också som mål att hjälpa ungdomar som har det tufft att få möjlighet att känna på arbetslivet. Tanken är att erbjuda arbetsträning eller praktik i butiken.

– Jag hade själv det svårt när jag var yngre. Därför brinner jag extra mycket för att kunna förändra och hjälpa till så att människor inte hamnar i samma situation som man själv hamnade i, säger Lina Lind, butiksbiträde.

Kaféscen och samtalsgrupper

Samtidigt har trion större planer för Dreamstore och förhoppningen är att kunna utöka verksamheten i hållbarhetens tecken med klädbytardagar, remake och uthyrning av kläder.

Vi har även planer på att utvidga konceptet med en kaféscen för föreläsningar och små konserter. Vi har en musikstudio här som är populär bland ungdomarna. De är fulla med kreativitet men har inte alltid möjlighet att få utlopp för det, säger Malin Ekelund.

Mia Fritzon har även idéer om samtalsgrupper.

– Det finns många ungdomar som mår dåligt för att man tänker negativt om sig själv. Det vill jag förändra genom att jobba med människor både inifrån och utifrån. En människa som inser att hon vacker och accepterar sig själv börjar att stråla, säger hon.

Gand opening lördag 30 november

Dreamstore har redan smygöppnat men har ”Grand opening” lördag 30 november. Då utlovas förutom kläder för herr, dam och barn även bröllopsklänningar, prylar, pannkakor, fika, glögg och massa liv och värme i vinterrusket.

Mer om Dreamcenter

Dreamcenter är en idéburen organisation som arbetar med socialt arbete på kristen grund. Verksamheten startade i Göteborg 2012 och uppdraget är att arbeta bland unga människor som har hamnat eller riskerar att hamna i ett socialt utanförskap. I uppdraget ingår att se till ungdomars hela familjesituation.

Sedan 2015 har DreamCenter sitt öppna Center i S:t Matteuskyrkan på Hisingen, nära Backaplan.

Det är en fristående ideell förening, men samarbetar i ett nätverk av kyrkor och andra organisationer. Den starkaste kopplingen finns till Smyrnakyrkan i Göteborg och dess sociala arbete.

Visa merVisa mindre

Grand Opening:

När: Lördag 30 november, klockan 10-15.

Vi är GBG