Bulldoft. Pågens industri i Högsbo sprider en distinkt doft över industriområdet. Foto: Johanna Roos

Så ska bullar och bostäder samsas i Högsbo

Att bygga bostäder och skola i Högsbo industriområde är lättare sagt än gjort. Nu har stadsbyggnadskontoret tagit fram ett nytt förslag som ska göra det möjligt för boende att samsas med Pågens bageridoft. Under fredagen gav byggnadsnämnden detaljplanen sitt godkännande.

  • Publicerad 15:50, 7 feb 2020

Avvägningen är att vi ändå tillskapar 1 900 bostäder och flertalet möjligheter för olika verksamheter. Det överväger störningen.

Bulldoft. Pågens industri i Högsbo sprider en distinkt doft över industriområdet. Foto: Tommy Alvén/ Mostphotos

Foto: Johanna Roos

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Bygget av 1 900 lägenheter vid Olof Asklunds gata i Högsbo industriområde ingår i stadens satsning Bostad2021. Byggstarten var från början planerad till 2018 men både kaffe och bullar har kommit emellan.

Kaffe & bullar hot mot bostäder i Högsbo

I närheten ligger nämligen både Pågens brödfabrik och Kahls kaffes rosteri. Lukten från de båda fabrikerna satte stopp för byggplanerna i miljö- och klimatnämnden. Pågen själva menade att kommunens planer på sikt skulle leda till att bageriet skulle behöva flytta. De är oroliga över att boende i det nya området skulle klaga på buller och lukt.

Nu har stadsbyggnadskontoret tagit fram ett nytt förslag som ska göra det möjligt för Pågen att samexistera med det nya bostadsområdet, där också skola och förskola ingår. Pågen var från början med i planeringsarbetet men drog sig sedan ur.  

– När de drog sig ur har vi behövt anpassa planförslaget till bullersituationen på annat sätt. Vi har fått möblera om och flytta bostäderna längre ifrån bullerkällan och även jobbat med bullerskydd på vissa ställen, säger Maria Lejon på stadsbyggnadskontoret.

Hur kan ni skydda från lukt?

– Det är egentligen lite samma sak där. När vi flyttat bostäderna längre ifrån så kommer de också längre ifrån luktkällan. Lukten går inte att avskärma sig ifrån på samma sätt som bullerkällor. Avvägningen är att vi ändå tillskapar 1 900 bostäder och flertalet möjligheter för olika verksamheter. Det överväger störningen, säger Maria Lejon.

Kahls Kaffe har gått med på att exploatören bekostar åtgärder för att minska lukten från deras rosteri.

Under fredagen röstade byggnadsnämnden ja till det nya förslaget vilket innebär att frågan nu ska upp i kommunfullmäktige för antagande.

– Det känns väldigt kul. Sedan beror det på om den överklagas eller inte. I så fall blir det en fråga för mark- och miljödomstolen också. Om den inte överklagas är det bara att ansöka om bygglov, säger Maria Lejon.

Visionsbild över hur området vid Olof Asklunds gata kan se ut i framtiden. Foto: Okidoki

Planförslaget i korthet

Planområdet omfattar cirka 17 hektar mellan Olof Asklunds gata och Änggårdsbergen. Marken ägs av Platzer, Wallenstam, Ytter bygg, Vilhemsson & Carlsson och Göteborgs Stad.

Planen är 1900 lägenheter som byggs ut i etapper under ett antal år. Den första etappen innehåller cirka 500 lägenheter. Ambitionen är att de första lägenheterna ska kunna vara klara någon gång 2021-2022.

Området ska till största del bestå av hus på 4-8 våningar men även ett antal högre byggnader på 16 våningar.

En skola F-9 för cirka 900 elever, samt 16 förskoleavdelningar ingår också i förslaget.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11