Överens. Kommunen, polisen och kriminalvården är överens om att minska det grova våldet i Göteborg genom att följa GVI-strategin. Foto: Dino Soldin/ Byrd (arkivbild)

Så ska det grova våldet minska i Göteborg

Kommunen, polisen och kriminalvården är överens om att minska det grova våldet i Göteborg. För att lyckas lovar de att arbeta tillsammans och följa en ny strategi – en Göteborgsmodell av sluta skjut.

  • Publicerad 09:45, 31 mar 2022

Det handlar om strategin, Group violence intervention (GVI) som kommunen, polisområde Storgöteborg och Kriminalvården Väst har kommit överens om att följa de tre kommande åren.

Göteborg följer USA i kampen mot gängen

– Göteborgs Stad vill att vi börjar jobba enligt modellen GVI och vi är från polisen positiva till ett sådant arbete. Man ska dock ha i minnet att när Malmö började arbeta med GVI som de döpte till Sluta skjut, hade de större problem med skjutningar än vad vi i Göteborg hade och har, säger Erik Nord, chef polisområde Storgöteborg i ett uttalande.

Han tillägger:

– GVI-arbetet som vi startar upp i Göteborg är därför inte en direkt kopia av Malmös Sluta skjut utan en anpassad modell där jag tror att samverkan runt enskilda individer och avhopparverksamhet kommer hamna i fokus.

Våld tolereras inte

GVI-metoden kräver ett gemensamt åtagande för att leva upp till budskapet att våld inte tolereras, att våld kommer att mötas av konsekvenser och att det finns stöd för den som vill lämna kriminaliteten. 

En fortsatt utveckling av avhopparverksamheten, som bedöms vara en förutsättning för implementering av GVI, ska därför prioriteras.

– Vi bygger vidare på den befintliga samverkan som vi har med Polisen och Kriminalvården sedan tidigare. GVI blir ytterligare ett verktyg för att bekämpa grovt våld i Göteborgs kriminella miljöer, säger Michael Ivarson, förvaltningsdirektör socialförvaltningen Centrum.

Polischef Erik Nord på presskonferensen om den mördade polisen i Biskopsgården. Åtal har väckts. Foto: Gabriel Tjulander (arkivbild)

Det innebär GVI:

Gruppvåldsintervention (GVI) är en strategi för att minska våld i kriminella miljöer, i en specifik stad eller stadsdel. Strategin bygger på ”fokuserad avskräckning” och riktas till de grupper som står för det grövsta våldet. Samhället skickar ett tydligt budskap till de våldsdrivande grupperna om att våldet måste få ett slut och att våldshandlingar får konsekvenser.

Strategin vilar på tre ben:

Kommunikation: Ett gemensamt budskap från samhällets aktörer om att våldet måste uppgöra förmedlas genom direktkommunikation med gruppmedlemmarna.

Erbjudande om hjälp: Gruppmedlemmar som vill lämna det kriminella livet ska få hjälp att göra det.

Sanktioner: Snabba och förutsägbara konsekvenser av våld för hela grupper. Eftersom det är grupper som driver våldet kommer det att ge större effekt än individuella insatser.

Hittills har följande kommuner beslutat att arbeta enligt GVI-strategin: Malmö, Göteborg, Uppsala, Örebro, Huddinge, Järfälla och Upplands-Bro.

Källa: Göteborg stad

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Diskokungen firar 50 med George Michael-show

Nöje Turné. Andreas Lundstedt ger sig själv bästa födelsedagspresenten Nyligen fyllde Andreas Lundstedt 50 år. Den förre Alcazarmedlemmen gav sig då den bästa presenten: en George Michael-show. Turnéstart i höst på Stora Teatern i Göteborg.onsdag 25/5 18:20

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20