Populär hamn. Träbåtsuppvisning av Hovås Askims Båtklubb under hamndagen för några år sedan. Foto: Arkivbild: Sjöräddningssällskapet Hovås

Så ska fjolårets P-kaos undvikas i år

Snart är badsäsongen här – även om kylan ännu envist hänger kvar. Inför sommaren ska man nu få bukt med parkeringskaoset som tidigare skapat problem, bland annat för räddningstjänsten, vid Hovåsbadet.

  • Publicerad 05:30, 10 maj 2021

De gamla har varit här så länge att det skulle bli för dyrt att fortsätta att underhålla dem.

För att undvika fjolårets parkeringskaos vid Hovåsbadet, då bilar som inte fick plats tvingades vända inne bland husen, planeras nu för en smidigare lösning.

– Parkeringsbolaget kommer att sätta upp digitala skyltar där man ser hur många platser som är lediga, så slipper man köra in i villaområdet i onödan, säger Anders Söderberg, vice vd för Grefab, Göteborgsregionens Fritidshamnar.

Bryggor byts ut

I Hovås hamn har fyra pålade bryggor tjänstgjort åt båtägarna i närmare 60 år.

Nu har de gjort sitt och Grefab, som äger och ansvarar för båthamnen, planerar att byta ut dem mot nya flytbryggor, men ännu dröjer det.

– I april 2023 räknar vi med att ha de nya bryggorna på plats. De gamla har varit här så länge att det skulle bli för dyrt att fortsätta att underhålla dem. Numera finns det dessutom mycket bättre material som inte kräver lika mycket giftiga ämnen, säger Anders Söderberg.

Inför årets båtsäsong har man dock utfört reparationer som ska säkerställa bryggornas funktionalitet.

Inställda resor – då hoppar vi i båten

Långa köer

För den som är intresserad av en båtplats i Hovås hamn kan dock väntan bli lång, då det är en av Göteborgs mindre och samtidigt mest attraktiva hamnar.

– Det beror lite på storleken på båten. För en större båt kan man få vänta i 15 år medan det för en medelstor kan vara kö på fem år. Har man en liten båt kan det finnas en öppning tidigare.

P-kaos vid badplatser stort problem även i Göteborg

Vi är GBG

    Vi är GBG