UPPSTART. På uppstartsmötet för projekt "Inte en unge till" medverkade, föräldrar, polis och representanter för stadsdelen. Foto: Privat

Så ska föräldrarna i Biskopsgården vända trenden

En grupp föräldrar i Biskopsgården har fått nog av skjutningar och gäng. Med det nystartade projektet ”Inte en unge till” vill de skapa bättre förutsättningar för områdets ungdomar genom idrott, mentorskap och gemenskap.

  • Publicerad 05:30, 12 mar 2019

– Inte en unge till som dör. Inte en unge till som far illa. Inte en unge till som… man kan själv fylla på med fortsättningen, säger Bedia Sarihan, initiativtagare till projektet som är organiserat under den lokala fotbollsklubben Västkurd BK.

Hon och flera andra föräldrar i Biskopsgården känner familjer som har drabbats av skjutningar i området. Nu har de fått nog av gängkriminaliteten.

– Vi har tröttnat på utvecklingen som leder till att våra barn hamnar i kriminalitet och risker att mista livet den vägen. Visst gör kommunen och polisen saker för att motverka våldet men vi känner att det inte räcker. Därför måste vi, invånare och föräldrar som bor i stadsdelen ta tag i det här och ta vårt ansvar.

Biskopsgården på tur att utvecklas

Uppskattas

På projektets uppstartsmötet var representanter från polisen, kommunen och föräldrar samlade och alla var överens; initiativet uppskattas och behövs i området.

Tanken med den nya föräldrasamverkan är att jobba förebyggande för att barn och unga inte ska lockas in kriminalitet. För att det ska lyckas vill projektet satsa på idrott, mentorskap, föräldrarna och gemenskapen i området.

Mycket kretsar kring den lokala fotbollsklubben Västkurd BK och att utöka den verksamheten till att även erbjuda fotbollsträning för killar och tjejer från 7 års-åldern och uppåt.

Big Brother

Projektet vill även erbjuda mentorer till barn som befinner sig i riskzonen i ett Big Brother-projekt. Det handlar om att ungdomar i 25-års åldern som är uppvuxna i Biskopsgården och som har skaffat sig en utbildning, jobb och ett stabilt liv, ska hålla regelbunden kontakt med barnen genom att träffas, prata och vägleda.

– Vi vill visa att det finns andra alternativ och att det går att lyckas. Vi lägger stor vikt på att mentorerna är från Biskopsgården, då har de ofta liknande familjeförhållande och det blir lättare att förstå varandra och skapa förtroende.

Initiativet riktar sig även till föräldrarna i området som man vill kunna erbjuda kurser och hjälp i konflikthantering. Gemenskapen bland Biskopsgårdsborna är också en viktig ingrediens.

Hoppas på stöd

– Vi vill anordna fester, utflykter och turneringar och bjuda in alla som bor i området. Och vi vill att ungdomarna ska ta ansvar och leda arrangemangen, säger Bedia Sarihan.

För att projekt ska lyckas och kunna starta igång på riktigt krävs stöd. Ekonomiskt och framför allt från föräldrar.

– Vi vill jobba med ungdomarna för ungdomarna och vi hoppas att vi får stöd från fler föräldrar. Det här är inget vi kan klara med bara några personer. Vi måste göra det tillsammans, allihop.

Vi är GBG