KS. Frågan om långsiktigt hållbar hyressättning av lokaler för förenings- och kulturlivet ska upp på kommunstyrelsens möte den 5 februari. Foto: Leif Ingvarson

Så ska föreningarnas hyror bli mer jämlika

Göteborg kan få en ny hyresmodell för lokaler som hyrs av förenings- och kulturlivet. En som välkomnar en förändring är Roger Bodin på Emigranternas hus som hoppas att det kan rädda verksamheten.

  • Publicerad 10:28, 30 jan 2020

Vi har fått kämpa i tre år. Det har tömt vårt eget kapital.

Daniel Bernmar, gruppledare för Vänsterpartiet i Göteborg. Foto: Gabriel Tjulander

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Emigranternas hus är en av många verksamheter som riskerar nedläggning efter minskat stöd från kulturnämnden och ökad hyra från Higab.

Emigranternas hus hotas av nedläggning

Problemet är en hyresmodell i staden som inte har varit rättvis.

– Som det sett ut historiskt har det inte funnits någon samordning och likvärdighet. Det har varit en hyressättning hos Higab och en annan i fastighetsnämndens bestånd. Det är inte hållbart. Staden måste kunna prata med en röst. När kulturnämnden har beslutat om ett bidrag till en verksamhet så har det ätits upp på andra sidan av ökade marknadshyror, säger Daniel Bernmar (V), andre vise ordförande i kommunstyrelsen.

Han lyfte frågan för flera år sedan och redan i januari 2017 började en ny modell att utredas. Men arbetet har dragit ut på tiden.

– Det har varit svårt att komma fram. Det har funnits många invändningar eftersom det inte finns något system där man blir helt utan vinnare och förlorare när något ska bli jämlikt. Sedan har det varit ett svårt politiskt läge i Göteborg de senaste sex åren utan en riktig majoritet. Det måste vara en bred överenskommelse, säger Daniel Bernmar.

För Emigranternas hus har den långa väntan inneburit att de nu riskerar att behöva stänga.

– Vi har fått kämpa i tre år. Det har tömt vårt eget kapital, säger Roger Bodin, verksamhetsledare på Stiftelsen Emigranternas Hus.

Han beräknar att kassan är helt tom vid halvårsskiftet.

Nu ska frågan om en ny långsiktig modell för hyressättning av lokaler för förenings- och kulturlivet i Göteborg återigen tas upp i kommunstyrelsen. I förslaget finns inte alla förändringar som Daniel Bernmar hade hoppats på med, men han ser det som ett steg på vägen.

– Nu är vi på god väg mot en bättre likvärdighet. Äntligen! Sedan är vi inte färdiga. Det betyder inte heller att det inte kommer finnas vinnare och förlorare även i framtiden, säger Daniel Bernmar.

Roger Bodin säger att den nya modellen skulle kunna rädda verksamheten i Emigranternas hus.

– Jag vill gärna tro att det skulle bli så. Men jag måste förbereda mig på det värsta, säger han.

Kommunstyrelsen tar upp frågan den femte februari.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

"Håll inne med betalningen"

Konsument Vad gör man om fiberinstallationen försenas av en tvist? Eller om man köpt en ny hylla som man inte lyckas skruva ihop? Konsumentrådgivare, Cassandra Larsson har svaren. lördag 17/10 11:40

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Tjulander: Ett problem som angår hela stan

Krönika De kriminella gängen i Göteborg har den senaste tiden fått mycket uppmärksamhet i medier i hela landet. Det har skramlats med förslag om fler poliser och hårdare straff. lördag 10/10 14:38

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11