2019 köpte Stena Fastigheter SKF:s gamla fabriksområde mellan Artillerigatan och Säveån. I de gamla kullagerfabrikerna har man sedan dess filat på planer hur området kan utvecklas.

– Vi ska bygga vidare på historien, på det unika som finns här, och skapa en plats där många vill bo och besöka. De gamla kullagerfabrikerna blir en pusselbit som passar bra ihop med allt annat som är på gång i Gamlestaden, säger Agneta Kores, VD Stena Fastigheter Göteborg, i ett pressmeddelande.

Runt om det gamla kullagerfabrikerna ska det bli runt 1 000 bostäder och andra lokaler. Inne i de gamla fabrikerna kommer man att skapa plats för verksamheter, folkliv och en stor matscen.

Arbetet med detaljplanen för området pågår och fastighetsbolaget hoppas att de kan börja byggandet under 2025.

"Historiens vingslag"

Under årets upplaga av Gamlestadsgalej förra helgen kunde nyfikna själva få en titt bakom kulissen och uppleva de anrika fabrikerna.

Då ordnade Stena Fastigheter nämligen en tågtur genom fabrikerna, som stått tomma och oanvända i flera år.

– När man är i byggnaderna känner man historiens vingslag och slås av skalan på fastigheterna. Man kan riktigt känna vilken fantastisk plats detta kommer att bli, med ett myllrande folkliv och olika verksamheter, säger Agneta Kores, VD Stena Fastigheter Göteborg.