När nya Masthuggskajen på södra Älvstranden växer fram ska projektet Sharing City vara med och utveckla hur man kan få in delningstjänster i området, berättar Tove Lund, koordinator Sharing City Göteborg.

Så ska göteborgarna dela grejer med varandra

Dela, låna, hyra och byta grejer med varandra. Hållbar konsumtion och livsstil ska uppmuntras när Göteborg blir en del av projektet Sharing City. ”Grundidén är att nyttja det vi har smartare”, säger Tove Lund, från Sharing City Göteborg

  • Publicerad 05:30, 22 maj 2018

Hållbar konsumtion och livsstil ska växa i Göteborg. Nu får staden nya möjligheter till att utveckla förutsättningarna för att låna och dela. Tillsammans med Stockholm, Malmö och Umeå, blir Göteborg en av teststäderna i Sharing Cities Sweden för att vidareutveckla delningsekonomin.

– Vi går mot ett samhälle där vi är färre människor som ska försörja fler så det finns många anledningar till att titta på hur vi kan nyttja resurser smartare, säger Tove Lund, testbäddskoordinator Sharing City Göteborg, konsument och medborgarservice, Göteborgs stad.

För Göteborg innebär projektet bland annat att hitta sätt att konsumera där invånarna istället för att köpa nytt ska ha möjlighet att hyra, dela, låna och byta eller samutnyttja ytor.

– Det står många lokaler tomma delar av dygnet eller i väntan på renovering. Grundidén är att nyttja det vi har smartare, säger Tove Lund.

Flera initiativ redan

Delningsekonomin har vuxit fram på olika sätt i världen. I Göteborg finns det redan flera initiativ bland annat Klädoteket, cykelkök, samåkningsgrupper och gratisbutiker.

Ett annat exempel är en digitalplattform, Grow Gothenburg som bland annat matchar odlingsmark.

– Det finns ett stort intresse för stadsodlingsmark men alla har kanske inte tillgång till mark. Ett sätt är att försöka få fastighetsägare och privatpersoner som inte använder sin trädgård att låna ut den så att någon annan kan odla på den.

Är det viktigt att det är gratis?

– Nej, det tycker jag inte för då kommer delningsekonomin inte nå så långt. Jag tycker att näringsliv och företag kan titta på affärsmodeller hur man kan hyra ut saker och få in pengar på den vägen istället. Det krävs kanske att tänka annorlunda om man ska hyra ut en borrmaskin som då behöver vara av högre kvalitet. Jag tror att företag i många fall kan hitta en affärsidé som åtminstone kompletterar befintlig affärsmodell.

Skapar förutsättningar i nya kvarter

Inom projektet pågår också ett arbete med att utveckla delningstjänster i södra Älvstranden där mycket bostäder och verksamhetslokaler ska byggas under de kommande åren.

– Den stora utmaningen i allt det här är att det handlar om stora beteendeförändringar, hur vi  får folk att tänka om, och se fördelarna med att få tillgång till saker på olika sätt utan att behöva köpa och äga allt enskilt, säger Tove Lund.

Smarta Kartan - guide till hållbar livsstil

På kartan finns bland annat cykelkök, bytesgrupper, klädbytardagar, gratisbutiker och digitala plattformar.

Smarta kartan hittar du här

Delningsekonomin

Delningsekonomin handlar i korthet om att våra befintliga resurser ska nyttjas mer effektivt, genom att göra det lättare att dela, låna, hyra eller byta istället för att äga.

På det sättet kan fler få tillgång till de saker, tjänster eller utrymmen de behöver på ett hållbart sätt.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11