Så ska Göteborgs Fågelcentral räddas
Svanar, duvhökar och en gåsgam. Många tusen fåglar har genom åren passerat Fågelcentralen på norra Hisingen. I trettio år har Tommy Järås haft jour här, men snart går han i pension och ersätts av en ny eldsjäl.
- Nyheter
- Publicerad 05:30, 11 apr 2018
Duvhöken tar sats och flyger några meter i buren innan den landar i ett kalt träd. För inte länge sedan flög den genom en fönsterruta och skar sig över brösten. På Fågelcentralen fick den sys ihop och återhämta sig.
Tommy Järås följer den när den fäller ut sina breda, rundade, brunspräckliga vingar.
– Nu flyger den bra, konstaterar han. Snart kan vi släppa ut den.
Skadade fåglar väntade
Tommy Järås har jobbat här sedan 1987, när Göteborgs ornitologiska förening började med avel av den då utrotningshotade pilgrimsfalken.
– Ibland när vi kom hit till falkarna stod det kartonger med skadade fåglar i och väntade på oss. Till slut sade vi att det här måste vi göra någonting åt.
Med hjälp av kommunbidrag kunde de bygga fler hus och burar på gården, men det var först runt millennieskiftet, när Göteborgs ornitologiska förening avvecklade pilgrimsfalkaveln, som verksamheten riktade in sig på att ta hand om skadade fåglar. De senaste åren har Fågelcentralen tagit hand om omkring 1300 fåglar per år.
– Det känns meningsfullt på något sätt. Dels för att man hjälper djuren men också väldigt mycket också att man hjälper människorna, säger Tommy Järås. Många av de skador fåglarna har är orsakade av människan genom bilar, fönsterrutor och oisolerade ledningar, och det är som en sten som faller från deras axlar när de ser att någon annan tar hand om problemen.
Tuff ekonomi
Till dem kommer skadade fåglar, så trasiga att det enda Tommy Järås och hans kollegor kan göra är att så snabbt som möjligt avsluta lidandet. Vissa skador kräver veterinärvård som Fågelcentralen inte alltid har råd med. Ungefär femtio procent av alla de fåglar som kommer till Fågelcentralen överlever.
Men med Tommy Järås pension känner Göteborgs ornitologiska förening att de inte längre klarar av att driva verksamheten. De senaste åren har föreningen överlevt genom ett arv och genom att sälja kalendrar och fågelholkar.
– Göteborgs ornitologiska förening har ju varit alldeles utmärkta på att sköta Fågelcentralen men mindre bra på att dra in pengar, säger Jan Westin. Det hoppas jag att jag kan bidra med, att sprida kännedom om Fågelcentralen och samla in pengar.
Djurskötare och veterinärer
Jan Westin jobbade i många år på Universeum och valde efter att han gått i pension att viga sitt liv åt att rädda djur. Han grundade den ideella organisationen Animals' HOPE och med stöd av The Perfect World Foundation hoppas han nu att Animals' HOPE kommer att kunna dra in tillräckligt med pengar för att Fågelcentralen ska överleva när de tar över efter sommaren.
– Mitt jobb på Fågelcentralen kommer att vara att se till att det kommer in pengar och att det finns folk här; djurskötare och veterinärer, säger Jan Westin. Sedan har jag ingenting emot att hugga in om det behövs, men vi måste få Fågelcentralen att gå runt ekonomiskt.
Centralen vandaliserades
Ett par fiskmåsar som har förlorat sina flygfjädrar, en silltrut och några gråtrutar samsas med en knölsvanunge med en bruten tå i buren ute på gården, inte långt från huset där Tommy Järås bor. Han var tidigt tvungen att flytta dit eftersom Fågelcentralen vandaliserades när den var obemannad.
I snart trettio år har han alltså haft jour på Fågelcentralen. Men nu kan han gå i pension utan dåligt samvete. Hoppas han.
– Jag har ju varit låst här eftersom det inte går att lämna obevakat. Nu slipper jag gå och sköta fåglarna varje dag, säger han. Lite jour kommer det väl bli när privatpersoner som kommer och bankar på dörren och behöver hjälp med fåglar, men jag kommer åtminstone kunna åka härifrån.