Så ska Göteborgs Fågelcentral räddas

Svanar, duvhökar och en gåsgam. Många tusen fåglar har genom åren passerat Fågelcentralen på norra Hisingen. I trettio år har Tommy Järås haft jour här, men snart går han i pension och ersätts av en ny eldsjäl.

  • Publicerad 05:30, 11 apr 2018

Duvhöken tar sats och flyger några meter i buren innan den landar i ett kalt träd. För inte länge sedan flög den genom en fönsterruta och skar sig över brösten. På Fågelcentralen fick den sys ihop och återhämta sig.

Tommy Järås följer den när den fäller ut sina breda, rundade, brunspräckliga vingar.

– Nu flyger den bra, konstaterar han. Snart kan vi släppa ut den.

Skadade fåglar väntade

Tommy Järås har jobbat här sedan 1987, när Göteborgs ornitologiska förening började med avel av den då utrotningshotade pilgrimsfalken.

– Ibland när vi kom hit till falkarna stod det kartonger med skadade fåglar i och väntade på oss. Till slut sade vi att det här måste vi göra någonting åt.

Med hjälp av kommunbidrag kunde de bygga fler hus och burar på gården, men det var först runt millennieskiftet, när Göteborgs ornitologiska förening avvecklade pilgrimsfalkaveln, som verksamheten riktade in sig på att ta hand om skadade fåglar. De senaste åren har Fågelcentralen tagit hand om omkring 1300 fåglar per år.

– Det känns meningsfullt på något sätt. Dels för att man hjälper djuren men också väldigt mycket också att man hjälper människorna, säger Tommy Järås. Många av de skador fåglarna har är orsakade av människan genom bilar, fönsterrutor och oisolerade ledningar, och det är som en sten som faller från deras axlar när de ser att någon annan tar hand om problemen.

Tuff ekonomi

Till dem kommer skadade fåglar, så trasiga att det enda Tommy Järås och hans kollegor kan göra är att så snabbt som möjligt avsluta lidandet. Vissa skador kräver veterinärvård som Fågelcentralen inte alltid har råd med. Ungefär femtio procent av alla de fåglar som kommer till Fågelcentralen överlever.

Men med Tommy Järås pension känner Göteborgs ornitologiska förening att de inte längre klarar av att driva verksamheten. De senaste åren har föreningen överlevt genom ett arv och genom att sälja kalendrar och fågelholkar.

– Göteborgs ornitologiska förening har ju varit alldeles utmärkta på att sköta Fågelcentralen men mindre bra på att dra in pengar, säger Jan Westin. Det hoppas jag att jag kan bidra med, att sprida kännedom om Fågelcentralen och samla in pengar.

Djurskötare och veterinärer

Jan Westin jobbade i många år på Universeum och valde efter att han gått i pension att viga sitt liv åt att rädda djur. Han grundade den ideella organisationen Animals' HOPE och med stöd av The Perfect World Foundation hoppas han nu att Animals' HOPE kommer att kunna dra in tillräckligt med pengar för att Fågelcentralen ska överleva när de tar över efter sommaren.

– Mitt jobb på Fågelcentralen kommer att vara att se till att det kommer in pengar och att det finns folk här; djurskötare och veterinärer, säger Jan Westin. Sedan har jag ingenting emot att hugga in om det behövs, men vi måste få Fågelcentralen att gå runt ekonomiskt.

Centralen vandaliserades

Ett par fiskmåsar som har förlorat sina flygfjädrar, en silltrut och några gråtrutar samsas med en knölsvanunge med en bruten tå i buren ute på gården, inte långt från huset där Tommy Järås bor. Han var tidigt tvungen att flytta dit eftersom Fågelcentralen vandaliserades när den var obemannad.

I snart trettio år har han alltså haft jour på Fågelcentralen. Men nu kan han gå i pension utan dåligt samvete. Hoppas han.

– Jag har ju varit låst här eftersom det inte går att lämna obevakat. Nu slipper jag gå och sköta fåglarna varje dag, säger han. Lite jour kommer det väl bli när privatpersoner som kommer och bankar på dörren och behöver hjälp med fåglar,  men jag kommer åtminstone kunna åka härifrån.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Dagens namn – 25 september

Nyheter FILM Glöm inte att gratulera dina nära och kära på namnsdagen!tisdag 25/9 10:30

Ropade hem första hummern – ska äta den själv

Nyheter Näst högsta priset någonsin. Under tisdagsmorgonen var det sedvanlig auktion på säsongens första hummer på Göteborgs fiskeauktion. Per-Arne Korshag fick lägga sista budet – kilopris: 83 000 kronor.tisdag 25/9 8:44

Tre personrån om dagen i Göteborg

Nyheter Polischefen: Finns alltid ett mörkertal Personer som blir hotande, rånade och nedslagna. Den senaste tiden har en stor del av brottsrapporteringen i Göteborg handlat om personrån. Varje dag anmäls det i snitt tre personrån i Göteborg.tisdag 25/9 5:30

Västlänken avbryter arbetet i Götatunneln

Nyheter Ny enkelriktning att vänta Projektet Västlänken avbryter sina förstärkningsarbeten i Götatunneln. Entreprenören har larmat att de inte kommer hinna klart i tid till dess trafiken släpps på igen i mitten av december.måndag 24/9 14:50

Metallgiganter till Göteborg sommaren 2019

Nyheter Metallica siktar på nytt publikrekord på Ullevi 2015 slog Metallica rekord i Norden med 63000 hängivna fans på Ullevi. Nu är det dags att slå rekordet. Den 9 juli gästar bandet Göteborg och Ullevi igen.måndag 24/9 10:32

Dagens namn – 24 september

Nyheter FILM Glöm inte att gratulera dina nära och kära på namnsdagen!måndag 24/9 10:30

Unik strandpark invigd på Hisingen

Nyheter "Något annat än Slottsskogen" Strandparken – en del av Jubileumsparken har invigts. Göteborgarna har fått vara med i planeringsprocessen av parken som är något helt annat än Slottsskogenmåndag 24/9 9:10

Nya förskolebudgeten: Skillnad på flickor och pojkar

Nyheter Föräldrar hotar att DO-anmäla kommunen Nu rasar föräldrar över att förskolorna får högre bidrag för pojkar än flickor i den nya budgeten. Men det är inte hela sanningen menar förskoleförvaltningen.måndag 24/9 5:30

Premiär för Angereds bokmässa

Nyheter Fri entré Angereds första bokmässa vill lyfta författare och litteratur från förorten. På lördag är det premiär på Blå stället dit alla göteborgare är välkomna.lördag 22/9 6:30

Elföretaget: "Vi förbereder oss för ett allvarligt läge"

Nyheter Stormen Knud är här – så påverkas Göteborg. Stormen Knud drar in över Göteborg och på flera håll i staden förbereder man sig på olika vis för att kunna upprätthålla så väl kollektivtrafik som elnät. Så här påverkar stormen stadenfredag 21/9 16:36

Titanics öde fascinerar nya generationer

Nyheter Utställning i Göteborg Världens kanske mest kända fartyg sjönk i Nordatlanten för 106 år sedan. Men än i dag fascinerar berättelsen nya generationer. Just nu pågår utställningen Titanic The Exhibition i Göteborg.fredag 21/9 15:30

Vi är GBG