Så ska Hammarkulletorget byggas om

Ett tryggare torg med mataffär, vårdcentral och apotek på hemmaplan. Det är Bostadsbolagets vision för Hammarkulletorget.

  • Publicerad 10:44, 13 dec 2021

Vi vill stärka Hammarkullen genom att utveckla torget utifrån det som hammarkulleborna önskar sig.

Kicki Björklund, vd, Bostadsbolaget. Foto: Pressbild

För ett år sedan stod det klart att Hammarkulletorget skulle få nya ägare, sedan Bostadsbolaget köpte torget av GöteborgsLokaler.

I samband med köpet startades ett arbete med att bygga om och utveckla torget.

– Vi vill stärka Hammarkullen genom att utveckla torget utifrån det som hammarkulleborna önskar sig, har Bostadsbolagets vd Kicki Björklund tidigare sagt till GöteborgDirekt.

Sålt – Hammarkulletorget får ny ägare

Under året har tre arkitektteam tagit fram var sitt förslag på hur det nya torget ska se ut i framtiden och närboende har fått ge sin reaktion på de olika förslagen.

"Ökar tillgängligheten"

I början av december stod det klart att det är byrån LINK Arkitektur:s förslag som kommer att realiseras. I förslaget – som har namnet "Min plats på jorden" – ersätts det nuvarande Centrumhuset för att ge plats åt nybyggnation med handel, bostäder och lokaler för service.

– En viktig del i Links förslag är att livsmedelsbutiken, spårvagnshållplatsen och busshållplatsen hamnar nära varandra när bussen dras fram till torget. Det ökar tillgängligheten och gör vardagslivet lättare för människor, säger Martin Clase, projektutvecklare på Framtiden Byggutveckling, i ett pressmeddelande.

Tillfälliga restauranger

Nu ska en detaljplan för området tas fram. Om allt flyter på som det ska räknar Bostadsbolaget med att det finns en detaljplan som vunnit laga kraft i början på 2024 och att arbetet med att bygga det nya torget kan starta under 2025.

– Även under detaljplanearbetet kommer det vara möjligt att ta del av och lämna synpunkter på utformningen, säger Kicki Björklund på företagets hemsida.

Redan i november började det hända grejer på torget. Då ställdes ett par orangea containerlokaler ner på torget. Här ska restaurangverksamhet dyka upp under våren och tillfälligt ha öppet fram tills att torget är klart.

Satsar 11 miljarder.

Framtidskoncernen (där Bostadsbolaget ingår) satsar just nu 11 miljarder kronor för att på fem år lyfta bort Göteborgs sex ”särskilt utsatta områden” – där Hammarkullen ingår – från polisens lista.

Kostnaden för upprustningen av Hammarkulletorget beräknas till cirka 500 miljoner kronor enligt SVT Väst.