OMVANDLING. På p-platserna vid Sandspåret ska de första bostäderna byggas. Emmali Jansson (MP) och Karin Pleijel (MP) är på plats i Hjällbo. Foto: Miljöpartiet

Så ska Hjällbo tvätta bort sitt dåliga rykte

Från särskilt utsatt område till ett attraktivt bostadsområde. Det är framtidsvisionen som politikerna har för Hjällbo. 100 nya bostäder är startskottet för omvandlingen.

  • Publicerad 11:50, 30 okt 2018

Vi vill inte bara blaffa på med ytterligare massa bostäder ogenomtänkt, utan det ska verkligen bli en del av ett lyft i stadsdelen.

Hjällbo har pekats ut som ett särskilt utsatt område på grund av stor trångboddhet och kriminalitet. Nu riktas fokus mot Hjällbo för att tvätta bort områdes dåliga rykte. Genom en jättesatsning som innebär drygt 2 000 bostäder i olika former hoppas politikerna få bukt på situationen i området. En ny skola och drygt 100 nya bostäder vid Sandspåret är starten på förändringen.

– Det är verkligen en stor satsning i hela stadsdelen. Ett lyft för att få det tryggare och för att fler ska vilja bo i Hjällbo. Vi vet att många som bor där vill stanna kvar och vi hoppas att fler ska tycka att det känns bra att flytta dit, säger Emmali Jansson (MP), ordförande i byggnadsnämnden.

Läs också: Polisens löfte i Angered: Synas mer

Miljonprogrammet dominerar

I dagsläget finns det nästan enbart hyresrätter i Hjällbo och allmännyttan äger mer än 90 procent av alla bostäder i stadsdelen.

– Vi vill gärna se en större blandning så att man ska hitta en bostad oavsett vilka önskemål man har på sitt boende. Nästan alla bostäder som finns i Hjällbo i dag kommer från miljonprogrammet.

Sneglar på Gårdsten

Förebilden är Gårdstensmodellen där man har lyckats vända området och fått ner kriminaliteten och den upplevda känslan av otrygghet.

Läs också: Nu kan Gårdsten slippa värstingstämpeln

– Modellen kommer inte exakt kopieras men man kommer titta på den för att se hur man kan samla hela lokalsamhället för att tillsammans få en bättre situation, säger Emmali Jansson.

Hur ser tidsplanen ut för de 2 000 nya bostäderna?

– Det kommer att ta lång tid och det måste det få göra så att det inte blir ett nytt miljonprogram. Det ska få växa fram i samtal med Hjällboborna. Vi vill inte bara blaffa på med ytterligare massa bostäder ogenomtänkt, utan det ska verkligen bli en del av ett lyft i stadsdelen.

Statistik: Hushållen i Hjällbo

11,3 % av hushållen i Hjällbo har 3 barn eller fler.

21,7 % av hushållen i Hjällbo består av 5 personer eller fler.

Sittet i Göteborg är att 3,6 % har 3 barn eller fler och snittet med 5 personer eller fler är 6,2 % av hushållen i hela Göteborg.

Källa: Göteborg stad

Visa merVisa mindre