Grannfejd. Bengt Löfquist, tidigare ordförande bostadsrättsföreningen Blåsut, och Sandra Mellgård Davis, en av fyra socionomer i NABO-gruppen. Foto: HSB

Så ska HSB lösa grannfejden

Nu tar HSB i tu med den sociala problematiken och konflikterna grannar emellan. Den unika gruppen ska finna lösningar där bostadsrättsföreningen gått bet.

  • Publicerad 15:50, 10 mar 2019

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

En bostadsrättsförening ställs inför många olika problem som behöver lösas. Men när problemen uppstår grannar emellan och blir personliga så kan det vara svårt för en förening att nå fram till en bra lösning.

Bostadsrättsorganisationen, HSB, har sedan tidigare en speciell grupp som ska ta sig an den sociala problematiken som kan finnas bland de boende. Allt från dålig lukt och höga ljud till missbruksproblematik.

– Många är ensamma, man har kanske inga anhöriga eller har tappat kontakten med familj och vänner. Då försöker vi få andra krafter i samhället att agera och samverka, som kommun eller sjukvård. Vi brukar se oss som spindeln i nätet i en sådan situation och initiera kontakt med rätt resurser, säger Sandra Mellgård Davis, en av fyra socionomer i gruppen.

Byggstart för HSB:s nya bostadsområde i Brottkärr

Gruppen kallas NABO-gruppen och består av fyra erfarna socionomer. Tillsammans kan de komma in som en professionell och opartisk part vilket kan vara avgörande i många fall menar Sandra.

Målet för NABO är i första hand alltid att varje medlem skall kunna bo kvar i sitt hem, trots att det ibland kan uppstår problem.

– Det är roligt att jobba såhär som vi gör, det handlar så mycket om medmänsklighet, säger Sandra.

Tanken är att NABO kan kopplas in tidigt i en konflikt för att lösa den innan knutarna blivit för hårda – en uppgift som kan var svår för föreningens styrelse att hantera på egen hand.

Nya Hovås första invånare flyttar in

En förening i Göteborg som har använt sig av NABO är bostadsrättsföreningen Blåsut i Majorna, som nyligen avslutat ett stort stambytesprojekt,

– Det har underlättat enormt. Vi är en stor förening där styrelsen inte känner alla medlemmar eller vet vilka behov de har, och det har varit jätteskönt att ha NABO som resurs, säger Bengt Löfquist, tidigare ordförande Brf Blåsut.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG