NYTT. Bort med gamla ord och in med nya mer neutrala. Foto: Direktpress

Så ska kommunen rensa i gubbiga byggspråket

Varför heter det byggherre och elvamannaplan och varför pratar man om att bygga på "jungfrulig mark"? Nu vill kommunen göra som i Stockholm: städa upp bland ålderdomliga uttryck i bland annat byggsammanhang, och bli mer jämställda.

  • Publicerad 05:30, 5 dec 2017

Ordet tjänsteman är ett av orden som sedan tidigare ifrågasatts och börjat ersättas inom Göteborgs stad. Numera ska det heta tjänsteperson.

Och fler uttryck kan få stryka på foten för att det officiella språket ska bli modernare och mer jämställt. I Stockholm har stadsbyggnadskontoret redan banat väg, vilket Stockholm Direkt har rapporterat om, där man aktivt jobbar med att detaljplanerna ska bli mer jämställda. Därför ombes tjänstepersonerna (just det!) att var extra uppmärksamma kring uttryck som byggherre, elvamannaplan och jungfrulig mark och istället fundera på alternativ som byggaktör, elvaspelsplan eller helt enkelt obebyggd mark.

Ett initiativ som imponerat på Göteborg, där man också diskuterar frågan.

– Ordet byggherre är nog det jag tycker är värst. Men det är också svårt att byta ut eftersom det är en juridisk term. Men där kan man helt enkelt bara bestämma sig för ett ord, att när man säger byggaktör till exempel så är det det man menar. Resten av orden tycker jag egentligen att vi skulle kunna ta rakt av, säger Monica Daxler, chef på stadsbyggnadskontorets lantmäteriavdelning.

Varför är detta viktigt?

– Språket är viktigt, vad vi säger påverkar så mycket annat. Man säger så mycket utan att man tänker på det. Just ordet "man" till exempel, det är en så djupt rotad vana.

​Efter ett beslut i kommunfullmäktige mäts numera könens talartid i kommunala styrelser och nämnder, ett projekt som Monica Daxler ansvarar för. Mätningarna handlar i första hand om att kartlägga hur det ser ut och där blir det ofta tydligt hur männen tar mer plats, säger hon.

En annan jämställdhetsaspekt som diskuteras inom stadsbyggnadskontoret är bemötandet gentemot invånarna.

– Vi möter ju ofta par som äger hus tillsammans, om de har ansökt om bygglov till exempel eller har kommit in med synpunkter på något. Där kan vi inte utgå från att mannen för familjens talan när det gäller en byggfråga, det är något vi lyft och jobbar med, säger Monica Daxler.

LÄS MER:

Byggbranschen ryter ifrån mot sexismen

Stockholms stad rensar språket – inför könsneutrala ord

Orden som kan bytas ut

Byggherre: Byggaktör eller byggperson

Elvamannaplan: Elvaspelsplan

Jungfrulig mark (som inte är bebyggd): Obebyggd mark eller "icke i anspråk tagen mark".

Tjänsteman: Tjänsteperson.

Har ni exempel på fler? Hör gärna av er till reportern.

Visa merVisa mindre

DAGENS LUCKA 🎅🏼

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21