SKYDDAT. Efter år av plundringar har Majornas korallrev nu fått ett skydd. Foto: Privat

Så ska korallrevet i Majorna skyddas

Korallrevet i Majorna hittar du inte på Sjöfartsmuseet utan på en mur vid Karl Johansgatan. Efter att fiskar och koraller fått ben har gerillakonstverket nu fått ett skydd.

  • Publicerad 14:13, 17 nov 2020

Utöver skydd har korallrevet även fått belysning. Foto: Privat

Det var för två år sedan konstnären Tina Camitz kläckte idén med ett korallrev i hjärtat av Majorna.

– Korallrev är lite roligt och många kan vara med och göra växter, fiskar och andra djur. Det finns väldigt många konstiga djur i ett korallrev, säger Tina Camitz.

Hon beskriver sig som autodidakt.  

– Folk frågar vad jag gått för utbildning. Då svarar jag att jag inte behövde det. Det gick bra ändå. Jag är en idéspruta som genomför saker, säger hon.

Idén med korallrevet var att göra ett kollektivt konstverk där både stora och små kunde få hjälpa till. De små keramikskapelserna bildar tillsammans en färgfest på muren vid Karl Johansgatan 101.

– Jag sökte inte bygglov. Det är ett gerillakonstverk, men vi har inte gjort någon åverkan på muren. Så om fastighetskontoret säger att det inte får vara kvar så har det inte gjort någon skada, säger Tina Camitz.

Har du varit i kontakt med fastighetskontoret?

– Ja, de såg det men sa att det får vara kvar eftersom det var så fint.

Dock tog det inte lång tid innan delar av korallrevet blev plundrat.

– Det började nog redan efter ett par veckor. Vid något tillfälle var jättemycket borta. Många fiskar försvann. Kanske var det någon som ville ha ett korallrev hemma. Det är lite tråkigt eftersom mycket handlar om att få gå fram och känna, säger Tina Camitz.

Nu har korallrevet fått ett skydd mot nya plundringar. En plexiglasskiva har satts upp tillsammans med ljussättning som ska lysa upp korallrevet vid mörkrets inbrott. Men att korallrevet nu är inbrottssäkert betyder inte att det är färdigt.

– Man kan ta av skivan så vi kommer nog fortsätta bygga på mer, säger Tina Camitz.

Har du fler gerillaverk på gång?

– På Kulturnatta började vi med något som ska bli en slags totempåle, eller en pelare, med keramikplattor på temat vällust. Korallrevet är annars ett roligt projekt som kan upprepas på andra platser i samarbete med andra människor, kanske på sjukhus ihop med patienter, på skolor med elever eller inom kriminalvården med interner, säger hon.

Foto: Privat