Lyftet. "Vårt mål är att Lövgärdet inte klassas som utsatt år 2025", säger Håkan Giselsson, Erikshjälpens representant i nätverkets styrgrupp. Foto: Lyftet/Erika Persson

Så ska Lövgärdet lyfta – "fokus på tre områden"

Nu lyfter vi Lövgärdet! Det är slagorden när ett 30-tal aktörer tillsammans stärker området under parollen Lyftet. ”Vårt mål är att Lövgärdet inte klassas som utsatt år 2025”, säger en representant från styrgruppen och bjuder in de boende till nästa träff i Lövgärdesskolan.

  • Publicerad 16:00, 19 okt 2019

För ett år sedan startades nätverket Lyftet som en förlängning av initiativet Lövgärdets Lärlabb som arbetar för att barn ska lyckas i skolan.

I dagsläget består Lyftet av ett 30-tal organisationer som skrivit under en intentionsförklaring om att förändra hela Lövgärdet i en positiv riktning.

– Vi har ett långsiktigt mål att Lövgärdet ska vara borta från polisens lista över särskilt utsatta områden innan år 2025. För att nå dit arbetar vi med kortsiktiga mål, steg för steg mot det stora målet, säger Håkan Giselsson, Erikshjälpen, projektledare, Lövgärdets Lärlabb och engagerad i Lyftets styrgrupp.

Mötesplats för psykisk ohälsa stänger

Under året har nätverket framförallt fokuserat på tre områden; miljön på och runt torget, mötesplatser och Lövgärdesdagen.

– Torget ligger mitt i Lövgärdet men upplevs ofta som otryggt och tråkigt. Där sker narkotikaförsäljning och flera butikslokaler står tomma. Vi vill göra torget till en inbjudande plats och arbetar med Victoria Park som äger fastigheterna för att hitta olika lösningar.

Lövgärdesskolan som ligger granne med torget har blivit en viktig del i arbetet med att skapa ett levande område även kvällstid.

– Skolan har blivit som ett aktivitetshus, man har gjort om låssystemet, fräschat upp entrén så att föreningar kan få till gång till lokalerna efter skoltid. De senaste lördagarna har det varit öppet för spontanfotboll för barn och unga, säger Håkan Giselsson och tillägger:

– Det handlar om att göra Lövgärdet till ett område som de boende är stolta över. Lövgärdesdagen i augusti var ett sådant tillfälle.

 Hur viktigt är det att flera aktörer går samman?

– Det är jätteviktigt. Eldsjälar har gjort positiva saker tidigare också men en övergripande och bred samverkan är viktigt att få till. Det handlar inte om att konkurrera utan att skapa synergieffekter och hjälpa varandra.

Vill ha med de boende

Snart är det dags för höstens nätverksträff där man vill sätta nya mål och fokusområden utifrån de boendes idéer och önskemål.

– Vi vill ha med alla boende i Lövgärdet och få deras perspektiv på området. Vi är många föreningar här ifrån som är engagerade men vi vill också nå de som bor här men som inte är med i en förening.

Larmet: Fritidsgårdarna i Angered långt ifrån skonade

Här kan du träffa Lyftet

Vad: Lyftets nätverksträff.
Var: Lövgärdesskolans aula.
När: 22 oktober, klockan 18 - 20.
Vem: Alla boende i området är välkomna.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

DEBATT: "Vinstjakt har lett till en kris i hemtjänsten"

Jonas Attenius (S) och Marina Johansson (S). Hemtjänsten förtjänar att prioriteras. Minutscheman måste bort, villkoren förbättras och antalet anställda bli fler. Det menar artikelförfattarna.måndag 24/2 14:34

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57