Så ska lussehönsen fira sin första jul

Visste du att hönor kan känna igen ansikten, älskar ost men bör akta sig för avokado? Anette Hägnemo i Kullavik har lärt sig mycket sedan hon blev hönsägare i våras. De har nu gjort sig kända som lussehönsen.

  • Publicerad 19:15, 21 dec 2021

När GöteborgDirekt i förra veckan gick ut och efterlyste Göteborgs finaste lussekatt rasade det in bilder på juliga kissar, en och annan hund – och så Anette Hägnemos hönor Pingu och Fideli samt tuppen Astor.

På huvudet bar de tomteluva och julkrans som virkats av äldsta dottern i familjen och hönsen gjorde genast succé i sociala medier.

– Det finns så mycket katter och hundar, men hönor ser man sällan i tidningar och tv. Jag har blivit väldigt fäst vid dem och de betyder mycket för mig så jag tänkte det vore kul att de får synas lite.

De öppnade kooperativ – för hönsmammor

"En dröm"

Hon lyfter upp Agda i knäet och håller fram en lussekatt i miniformat som yngsta dottern bakat speciellt till hönsen.

– De ska ju inte äta så mycket bröd, men en liten tugga går bra.

Det är första julen som de sju hönorna och tuppen tillbringar i hönsgården i Kullavik med utsikt över det vidsträckta landskapet. De är alla födda under året.

Anette, som är pälsdjursallergiker, har länge haft en dröm om att skaffa höns och när familjen flyttade ut på landet kunde den äntligen förverkligas.

– Det är mycket att tänka på men man lär sig efter hand. Det bästa med hönsen är dels att de är så sällskapliga och dels att man får ägg från dem som är ett så fint livsmedel. När jag är ute i trädgården går de i en lång rad efter mig.

Påskaftonskväll: Nu äts sex miljoner ägg i timmen

Behöver uppmärksamhet

I vanliga fall är de helt frigående, men sedan i höstas måste de hållas inhägnade och endast matas under tak sedan man upptäckt nya fall av den smittsamma fågelinfluensan.

Det bästa med hönsen är dels att de är så sällskapliga och dels att man får ägg från dem som är ett så fint livsmedel.

Agda, som är högst i rang, tränger sig före Fideli för att norpa åt sig ännu en bit lussekatt.

Vad ska man då tänka på innan man skaffar höns?

– De är levande varelser som är väldigt sociala och behöver både uppmärksamhet och utrymme. Det bästa är om man har möjlighet att ha dem frigående så att de får gå runt och sprätta, säger Anette Hägnemo.

Därför ruvar macken på 1 700 ägg

Äter snäckskal

Hon vill helst inte ha dem inomhus, men ibland travar de rakt in i köket och då inte sällan i jakt på en bit ost.

– Ost älskar de och torkade maskar. Annars består deras grundföda av havre, vete och korn, men även hampafrön och vegetabiliskt matavfall. De ska även äta snäckskal och kol för äggen. En del livsmedel är giftiga för dem, som avokado.

En rimlig jultallrik för en höna skulle således kunna bestå av ost, mask och snäcka, eventuellt toppad med en spindel och torkad nässla.

Vi är GBG

    Vi är GBG