Närvaro. Polisens medborgarlöfte till invånarna i Biskopsgården handlar bland annat om att det ska vara en förstärkt polisiär närvaro – inte bara efter ett larm, utan även i vardagen. Tanken är att stärka tryggheten i området. Foto: Byrd/Dino Soldin (arkiv)

Så ska nyrekryteringen till gäng förhindras

I veckan presenterades polisens medborgarlöfte till invånarna i Biskopsgården. Det största fokuset ligger på att stoppa nyrekryteringen av till kriminella grupperingar.

  • Publicerad 15:45, 13 okt 2021

Våra medborgare ska märka av förstärkt kontakt med polis i vardagen, inte bara när det händer något.

Tillsammans med socialförvaltningen Hisingen har nu polisen presenterat ett medborgarlöfte till Biskopsborna. Löftet handlar om hur de ska jobba för att förebygga och förhindra nyrekryteringen av unga till kriminella grupperingar.

– Den senaste tiden har vi kunnat lagföra och lyfta bort många betydande personer inom gängkriminaliteten i området. Men med detta följer också en nyrekrytering av unga personer till de kriminella grupperna. Därför är det naturligt att det också blir vårt fokus i medborgarlöftet, säger Jörgen Thorén, lokalpolisområdeschef på Hisingen, i ett pressmeddelande.

I medborgarlöftet utlovar polisen hög polisiär närvaro genom patrullering på otrygga och särskilt brottsutsatta platser och tider. Man utlovar även ett ökat samverkan med socialtjänsten samt riktade insatser mot gängkriminalitet.

Göteborg följer USA i kampen mot gängen

"Ska märka av i vardagen"

Målet är att göra Hisingen tryggare, minska brottsligheten och öka förtroendet för samhället.

− Våra medborgare ska märka av förstärkt kontakt med polis i vardagen, inte bara när det händer något. Vi fokuserar nu arbetet tillsammans med socialförvaltningen och riktar in oss på just Biskopsgården och de lokalt starkt förankrade aktörerna i stadsdelen, säger Daniel Johnsson, kommunpolis på Hisingen, i pressmeddelandet.

Brett samarbete

Flera föreningar och företag som verkar lokalt har förbundit sig att bidra till medborgarlöftet.

Bland annat Willys som på både Friskväderstorget och Vårväderstorget åtar sig att skapa praktiktillfällen för unga i området. Även Bostadsbolaget har förbundit sig att ge fler möjligheter till att ta sig in på arbetsmarknaden genom att starta ett jobbskaparprogram.

Medborgarlöfte

Medborgarlöften handlar om att polisen lyssnar på vad de som bor och verkar i ett område upplever som viktigt för att de ska känna sig trygga och säkra.

Medborgarlöften ska:
• öka tryggheten
•förebygga brott
•öka medborgarnas och lokalsamhällets delaktighet i det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet
•stärka förtroendet för polisen.

Medborgarlöften bakgrund:
Forskning visar att samverkan med kvalitet mellan polis och lokalsamhälle kan bidra till att öka förtroendet för polisen, ha positiva effekter på upplevd trygghet och leda till minskad brottslighet.

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre

Vi är GBG