Så ska öringen få en ny chans i Billdal

Dammen vid Billdals Park ska öppnas och tas bort efter att den länge varit ett hinder för öringar som vandrar upp längs vattendraget. Under hösten väntas bäcken vara helt öppen för öringen.

  • Publicerad 05:30, 27 mar 2019

Matilda Åkervall, biolog hos Sportfiskarna. Foto: Sportfiskarna

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Göteborgs Stad har länge velat ta bort fördämningen vid bäcken förbi Billdals Gård då den hindrar öringar från att vandra upp i ån.

I höstas gjorde kommunen en förstudie för att se hur man bäst kan ta bort dammen för att få en fri vandringsväg för fisk.

– Vi har sett att det finns omkring 1 600 kubikmeter sediment i bäcken och för att det inte ska sköljas med ut när man öppnar dammen har man satt ut pålar i dammen, säger Matilda Åkervall, biolog hos Sportfiskarna.

Fiskevårdare i Göteborg håvar in miljöpris

Sedan är tanken att återskapa en naturlig åfåra där dammen är i dag men för ögat kommer det inte ske några större förändringar.

Man har tidigare försökt bygga en laxtrappa för att leda öringen runt fördämningen dock har det inte fungerat optimalt.

– Den har endast fungerat vid extremt höga flöden och det har endast varit stora fiskar som kunnat ta sig upp för den, säger Matilda Åkervall.

När pålarna är på plats kommer man långsamt sänka vattennivån och sedan under sommaren frakta bort betongplattan som i dag sitter under bron vid dammen.

– Vi vill inte göra det på våren när ynglen rör sig i bäcken. Det väntas var helt klart till hösten.

De bäddar för leksugen fisk

Sportfiskarna har gjort så kallade biotopkarteringar i bäcken för att se vilken potential den har för fisk.

– Vi har sett att det finns stora lekområdesarealer uppströms från det här området. Så när vi tar bort fördämningen kommer öringen att få mycket större ytor att leka på, avslutar Matilda Åkervall.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11