Så ska parkerna bli fria från skräpet

I början av juni möttes många göteborgare av skräpiga parker. Nu är extra sopkärl och kommunens sommarstyrka på plats för att hålla rent. Om det inte räcker är vädjan till parkbesökarna: "Ta med skräpet om korgarna är fulla"

  • Publicerad 11:00, 18 jun 2021

Vi har en önskan och vädjan om att alla tar med skräpet om det är fullt i korgarna.

Första riktiga värmen, Göteborgs 400 års-jubileum och nationaldagen lockade ut picknicksunga göteborgarna i stadens parker. Dagarna efter svämmade sociala medier över av bilder på överfulla papperskorgar.

Ett par veckor senare ska kommunen vara på banan och gå i takt med nedskräpningen.

– Nu har vi vår fullskaliga organisation för sommaren på plats. Vi har förstärkt med extra patruller på kvällstid och helgerna. Det gör vi varje sommar men i år har vi ytterligare ett skift ute, säger avdelningschef Morgan Davidsson, skötsel och anläggning, park- och naturförvaltningen.

Det är möjligt med extra resurser som har tilldelats enheten på grund av pandemin.

– Vi märker generellt att trycket på våra parker och naturområden ökar. Folk stannar hemma i större utsträckning och använder sin närmiljö mer, vilket är positivt.  

LÄS ÄVEN: Skräpoffensiven: Papperskorgar skrotas
 

Ökar bemanningen

Normalt arbetar cirka 110 medarbete med renhållning och grönskötsel på de ytor som park och natur ansvarar för.

På sommaren ökar styrkan med 85 extra personer och 200 feriearbetare med handledare.

– Det är en stor skillnad mellan vinter- och sommarbemanningen.

Vad ska parkbesökarna göra om man möter en överfull papperskorg?

– Vi ser och märker att folk vill göra rätt. Är det fullt är det önskvärt om man tar med skräpet till andra korgar i närheten, säger Morgan Davidsson.

Han menar att i Slottsskogen finns det väldigt många papperskorgar, container och molucker där man kan slänga skräp.  Kommunen hoppas också att tydligare skyltning ska hjälpa parkbesökarna att hitta rätt.

– Det är väl förberett med kärl och vi har dessutom satt ut 15 extra evenemangskrogar i Slottsskogen och flera extra i centrala stan.

Kan göteborgarna förvänta sig städade parker och naturområden i sommar?

Ja, absolut. Men vi har en önskan och vädjan om att alla tar med skräpet om det är fullt i korgarna.

Göteborgsnöje

Hönöbo siktar mot Dalsland i ny roman

Nöje Bosse Norrhem målar med akvarellfärger i sin spänningsroman Bosse Norrhem har varit Göteborg trogen i över 40 år. Sedan ett par år är det Hönö, som gäller. Men nya romanen "Den enögde akvarellmålaren", ja, den utspelar sig i Dalsland.onsdag 14/7 7:36

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12