Buss till färjan. Flexlinjen ska köra dagligen mellan Hinsholmen och Saltholmen. Foto: Göteborgs Stad/ Mostphotos

Så ska staden lösa p-kaoset på Saltholmen

Gratisbussar i skytteltrafik mellan Hinsholmen och Saltholmen. Så ska parkeringsproblemet lösas i södra skärgården i sommar.

  • Publicerad 05:30, 20 apr 2021

Det är ju en speciell sommar ett pröva den här modellen

Som GöteborgDirekt tidigare berättat är det numera slutparkerat för besökare på Saltholmen i Göteborgs södra skärgård. I höstas togs besöksplatserna i vändslingan bort, till förmån för tillståndsplatser åt de boende på öarna.

– Bakgrunden är ett beslut i kommunfullmäktige 2019 som olika förvaltningar och bolag fick i uppdrag att hitta en lösning på, säger Maria Lundin, verksamhetsutvecklare på Trafikkontoret.

I sommar blir första säsongen utan en allmän parkeringsplats. Istället uppmanas tillfälliga gäster att parkera några kilometer bort, vid Långedrag eller Hinsholmskilen.

Bussar under åtta veckor

För att underlätta för de bilburna resenärerna inrättas nu en sommarbuss. Mellan 21 juni och 15 augusti kommer en flexbuss dagligen trafikera mellan parkeringen på Hinsholmen och Saltholmen.

– Eftersom det är coronatider kommer den bara ha plats för sex personer. Men det möjliggör förhoppningsvis transport för ett sällskap, eller kanske två, säger Maria Lundin.

Beroende på efterfrågan kommer en buss och ibland två köra sträckan mellan parkeringen och färjeterminalen. När två bussar är igång samtidigt, beräknas de lämna respektive ändhållplats var femtonde minut.

– Det är ju en speciell sommar ett pröva den här modellen, men vi gör ett försök. De exakta detaljerna håller vi på att arbeta fram just nu, säger Maria Lundin.

Så ska parkeringskaoset lösas

Det kommer fortsatt finnas besöksplatser för rörelsehindrade på parkering Saltholmen Kallbadhuset.

Skyltningen för parkering, gång- och cykelväg ska förbättras.

Det kommer att finnas värdar på plats som kan hjälpa till när besökstrycket är stort.

Antalet Styr & Ställ sommarstationer utökas. Från 1 juni finns det cykelstationer vid parkeringsplatserna på Hinsholmskilen och Vikebacken samt vid spårvagnens vändhållplats.

Bussarna mellan Hinsholmskilen och Saltholmen trafikerar dagligen 21 juni till 15 augusti.

Visa merVisa mindre

Foto: Katja Elvå (arkivbild)

Vi är GBG