Manifestation mot våld i Tynnered november 2016. Foto: Tony Praetorius och Emelie Asplund

Så ska Tynnered samverka för trygghet

Sent på torsdagskvällen sköts en man i benet vid Bergkristallsparken. Den senaste i raden av skjutningar i Tynnered. Samtidigt intensifieras trygghetsarbetet i området där samverkan är ledord.

  • Publicerad 15:00, 25 aug 2017

Ännu finns ingen gripen efter skjutningen vid Bergkristallsparken där en man skottskadades under torsdagskvällen.

– Vi fortsätter med dörrknackning och håller en del kompletterande förhör. Den skottskadade mannen är inte medgörlig, han vill inte prata med oss. Det kan ju ha flera orsaker, som chock eller att han är rädd. Men det är ju också ett mönster vi ser från tidigare skjutningar, att man vill lösa det sinsemellan, men det är en personlig spekulation, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg.

Är han känd av er sedan tidigare?

– Ja, det är han.

Två män sågs av vittnen lämna platsen efter skjutningen. Polisen efterfrågar fler tips från allmänheten.

– Om någon sett de här männen eller en svart Volvo V40 köra i området så får man gärna höra av sig till oss, säger Christer Fuxborg.

Samverkan ska leda till trygghet

Samtidigt som stadsdelen hämtar sig efter ännu en skjutning intensifierar Stadsdelsförvaltningen, Stena Fastigheter och Hyresgästföreningen sitt samarbete för ett tryggare Tynnered. Målet är fler aktiviteter för familjer, en tryggare utomhusmiljö och samverkan mellan alla goda aktörer.

– Att polisen satsar i området efter uppgraderingen till ”Särskilt utsatt” viktigt.  Men de mjuka frågorna är minst lika viktiga, att lyssna på de boendes behov, säger Rahmin Maatoug, från Hyresgästföreningen.

Sedan i maj jobbar han halvtid som samordnare i projektet, som är inom ramen för satsningen ”Vårt Tynnered”.

En mötesplats på gång

– Vi vill få till en mötesplats, en fysisk mötesplats, i området där alla goda krafter kan träffas och samverka, säger.

När kan en sådan fysisk plats vara på plats?

– Vi är i ett skede av att söka projektpengar, så det är svårt att säga. Men förhoppningen är att det kan påbörjas nästa år, säger Rahmin Maatoug.

Och fram till dess?

– Nu i september ska lokala idrottsföreningar, nattvandrare, Rädda Barnen och andra lokala aktörer och eldsjälar i området bjudas in för att träffa varandra och komma igång att prata.

Rahmin Maatoug har tidigare arbetat med liknande frågor i Biskopsgården som också varit drabbat av våld och otrygghet.

– Det jag tar med mig därifrån är att lyssna på de boende. Ofta vet människor själva vad som ska göras i sitt eget område. Så vår uppgift är att skapa mötesplatser. Många pratar om fler poliser och övervakning. Det är viktigt och jag förstår att folk tänker att det är lösningen. Men jag tror också på att jobba med de mjuka frågorna och jobba förebyggande, att få människor att träffas och skapa engagemang och delaktighet, säger Rahmin Maatoug.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG