Skolgång. Kommunens mål är att barn från Ukraina ska ha skolplats efter en två veckors introduktionsprogram. Foto: Sacharias Källdén
Så ska Ukrainska barnen tas emot av Göteborgs skolor
Allt fler ukrainska flyktingar kommer till Sverige, varav många är barn i skolåldern. Kommunens mål är att ge dem en bra start i Göteborg och en skolplats efter två veckor.
- Nyheter
- Publicerad 05:30, 22 mar 2022
Vår starka övertygelse är att det är hälsofrämjande för dem att få komma till skolan, få vara med andra barn och tänka på något annat.
Vid Ullevi finns en central mottagningsenhet som tar emot alla nykomna elever i Göteborg oavsett ursprungsland.
Just nu är det stort fokus på att kunna erbjuda en bra start för barn som har tvingats lämna sina skolor i krigsdrabbade Ukraina för att fly.
– I dagsläget är ungefär 30 barn registrerade från Ukraina som har olika upplevelser från kriget. Men vår starka övertygelse är att det är hälsofrämjande för dem att få komma till skolan, få vara med andra barn och tänka på något annat, säger Sofia Svensson, utvecklingsledare på mottagningsenheten för nyanlända elever.
Skola i Hovås blir akutboende för ukrainska flyktingar
Skolvalet
Här får eleverna först en kartläggning av tidigare skolgång och föräldrarna får hjälp med att söka skola. Nyanlända elever placeras på samma sätt som alla andra barn i staden.
– De kan välja att söka upp till fem skolor och placeras i första hand utifrån det. Finns det ingen plats på någon av de skolorna eleven önskar får de en plats på en skola nära hemmet.
Sedan måste skolan stå redo snabbt.
– Tanken är att när de slutar hos oss efter två veckor ska de direkt börja på sin ordinarie skola. Vi vill inte ha några barn som sitter hemma och väntar.
Barnen deltar alltså först i ett praktiskt introduktionsprogram under två veckor med inriktning på skolan, språket och det svenska samhället.
Det handlar om att få en inblick i allt från hur ett schema eller en idrottslektion fungerar till vilka eleverna kan möta i skolan som skolsköterska eller kurator.
I språkdelen är det fokus på att lära ut några viktiga fraser:
“Jag förstår inte." "Jag behöver hjälp." "Jag behöver gå på toaletten.”
– Vi tycker det är viktigt att barnen ska kunna uttrycka sig lite grann när de kommer till skolan.
Åker spårvagn och buss
Under de två första veckorna får eleverna även prova på att åka kollektivt och besöka biblioteken.
Mottagningsenheten tar även emot elever till friskolorna.
– Nu tar vi emot och kartlägger alla elever i Göteborgs stad. Friskolorna stöttar med vad de kan bidra med allt från lokaler, personal till att ta emot elever, säger Sofia Svensson och tillägger:
– Det som är positivt är att alla vill hjälpa till och se till att de här barnen får det bra.