Västtrafiks elsatsning. Inga elbussar upphandlas för Västra Göteborg. Foto: Västtrafik

Så ska Västtrafik får bort dieselbussarna från Göteborg

Västtrafiks storsatsning på elbussar ska inte ersätta gasbussarna. "Det vi vill få bort är de traditionella dieselbussarna", säger Leif Blomqvist (S), ledamot i Västtrafiks styrelse.

  • Publicerad 08:30, 5 dec 2018

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Västtrafiks styrelse har beslutat att gå ut med en anbudsförfrågan på upphandling av hela västra Göteborgs busstrafik för perioden år 2020 till 2030.

Nyligen presenterade Västtrafik sin satsning på fyra elektrifierade busslinjer på Hisingen men i upphandlingen för västra Göteborg ingår det enbart biogasdrivna bussar.

– Vi har ett policybeslut som härstammar från kollektivtrafiknämnden och miljönämnden som säger att vi inte ska använda mindre gas än vad vi gör i dag men satsa på mer elbussar, förenklat sagt, säger Leif Blomqvist (S), ledamot i Västtrafiks styrelse och hemmahörande i Västra Frölunda.

Läs även: Miljonsatsning på hållplatser för skärgården

En anledning till att Västtrafik i nuläget inte vill byta ut gasbussarna mot elbussar är regionen och Göteborgs Stads intresse i att få till en produktion av biogas i regionen.

– Det här hänger i hop med att regionen och Göteborg Stad har varit väldigt angelägna om det och då gäller det ju att vi använder oss av biogas och bussar är ju en av de stora konsumenterna av gas, säger Leif Blomqvist och fortsätter:

– Vi kan ju inte först stimulera olika organisationer att producera biogas och sedan ta bort det. Utan det vi vill få bort är de traditionella dieselbussarna.

Läs även: Västtrafik satsar på elbussar på Hisingen

Leif spår att vi framöver kommer att se en utveckling där vi går mot mer elbussar i centrala staden medan utanför, där bussarna kör längre sträckor, kommer gasbussarna förbli.

– Sannolikt kommer vi få en utveckling där stadstrafiken kommer till stor del bestå av eldrivna bussar. Men först måste vi ju också bygga upp en infrastruktur för elbussar i form av eldepåer.

Så under perioden 2020 till 2030 blir det inga elbussar i västra Göteborg?

– Jag vågar inte säga att det inte blir men det har varit huvud inriktningen. ​Både gas och el är de mest miljövänliga alternativen vi har och då får vi göra en avvägning efter hur många eldepåer vi har. Men vi gör en kraftfull satsning på elbussar, framförallt kring Eketrägatan i Lundby, säger Leif Blomqvist.

Läs även: Diss eller miss – ser DU Västtrafiks tavla?

Vi är GBG