Stora Stentjärnen i Vättlefjäll Natura 2000-område. Foto: Catharina Fyrberg/Udo Schröter

Så ska Vättlefjäll rustas upp

Under 2018 satsas 2 miljoner kronor på att göra Vättlefjäll mer känt och mer attraktivt. – Vi vill göra naturen mer lättillgänglig och intressant för alla, säger Ulf Kamne (mp), miljökommunalråd i Göteborg.

  • Publicerad 09:03, 9 jul 2018

Naturområdet Vättlefjäll i Angered ska locka fler, både närboende och turister. Under året satsar staden 2 miljoner kronor på bland annat ett bättre och mer tillgängligt motionsspår, en ny mötesplats med grillplats vid Kroksjön och vindskydd och en flytbrygga i Stora Björsjön.

– Alla ska ha möjlighet till en kul och spännande semesterupplevelse, oavsett storleken på plånbok. Vättlefjäll är ett fantastiskt naturområde. Det går lätt att nå med kollektivtrafik och det är självklart gratis att besöka området. Vi hoppas att fler ska hitta dit, säger miljökommunalrådet Ulf Kamne (mp), i ett pressmeddelande.

I satsningen ingår också nytt informationsmaterial om naturområdet och det kommer också att anordnas en Vättlefjällsdag.

Sedan 2001 är området skyddat och sedan 2012 ingår Vättlefjäll i EU:s ekologiska nätverk av skydda områden, så kallat Natura 2000-område. Friluftsområdet är ett av de största naturområdena i Göteborg med vandringlederna Bohusleden och Vättlefjällsleden går igenom.

– När vi bygger allt mer nya bostäder är det nödvändigt att värna om de naturområden som finns i och kring staden. Göteborg ska vara en grön stad med lättillgängliga, attraktiva naturområden med stor biologisk artrikedom, säger Ulf Kamne.

Hitta till Vättlefjäll

Med kollektivtrafik från centrala Göteborg tar du dig enklast till Vättlefjäll med spårvagn 4 eller 9 till Angered centrum. Därifrån är det 30 minuters promenad. Alternativt kan du ta buss 75 från Angered centrum till Kryddnejlikegatan och därifrån promenera cirka 7 minuter. Men denna rutt kommer du in i naturområdet via Kanotpoolen - Vättlestugan.

Vid Kanotpoolen - Vättlestugan finns det även parkering för dig som anländer med bil.

Det finns även parkering vid Surtesjöns badplats i västra delen av Vättlefjäll. Från Göteborg kör du norr ut på E45 och tar avfart 81. Efter avfarten fortsätter du på Idrottsvägen, sedan höger på Granhäcksvägen. Därefter vänster in på fågeldammsvägen som du följer fram till badplatsen.

Källa: Göteborgs Stad

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG