Så skiljer sig knarkandet i Göteborg

Narkotikan flödar i hela Göteborg men preparaten skiljer mellan områden. Det visar resultatet från en analys av avloppsvatten i olika delar av staden. "Ett oroväckande folkhälsoproblem", säger polisen.

  • Publicerad 05:30, 22 okt 2021

Daniel Neck, från polisen Storgöteborg har lett arbetet med mätningarna tillsammans med kommunen. Foto: Lina Persson (arkivbild)

Under en vecka i juni analyserades avloppsvatten från Ryaverket och från pumpstationer i Hovås Oxledsväg, Norumsgärde på Hisingen och Kosmosgatan i Bergsjön.

Syftet var att få en bild över hur narkotikabruket bland göteborgarna ser ut genom att mäta nivåerna i vattnet i områden som skiljer socioekonomiskt.

– Vi har generellt en för dålig bild av brukarna som inte fastnar i vårdens, polisens eller socialtjänstens nät. Det är den stora massan som vi nu hoppas få en bild av, säger Daniel Neck, från polisen Storgöteborg.

Han har tillsammans med kommunen lett arbetet kring mätningarna. De substanser som har analyserats i avloppsvattnet  är kokain, amfetamin, metamfetamin, cannabis, tramadol och MDMA.

Polisen: ”Vanliga Svenssons köper knark”

Narkotikabruk i hela staden

Nu har resultatet kommit från analysföretaget Rise. Det visar att narkotikabruket förekommer i hela Göteborg. Samtidigt visar analysen att preparaten skiljer mellan de olika områdena.

Daniel Neck bekräftar bilden men lyfter att det handlar om en sjudagarsserie vid ett tillfälle och menar för ett mer säkerställt resultat bör mätningar göras över längre tid.

– Men utifrån det aktuella resultatet kan vi se att det ser olika ut på olika platser och att i samband med helg och fest ökar konsumtionen ganska avsevärt, framför allt av vissa preparat, säger han.

Cannabis och kokain på helgen i Hovås

I Hovås, som faller inom ramen för ett socioekonomiskt starkt område, visade avloppsvattnet tydligt att narkotikabruket var som störst under helgen. Medan i det så kallade mellanområdet på Hisingen var nivåerna mer stabila över veckan.

– Om analysen från Hovås stämmer är det framför allt bruket av kokain som häger ihop med helg och fest.

I Hovås sköt även nivåerna av cannabis i höjden under en dag. I Bergsjön och Norumsgärde låg däremot nivåerna på bland annat cannabis och tramdol högre och mer jämnt fördelat under mätperioden.

Hur kommer ni använda resultatet?

– Det ger ännu en pusselbit i den sammanlagda lägesbilden. Nu hoppas vi att tillsammans med andra rikta om och uppmärksamma övriga samhällsaktörer på situationen, säger Daniel Neck och tillägger:

– Det är brottsligt och kriminellt att använda narkotika men det är också ett stort folkhälsoproblem. Det är oroväckande.

Mer resultat från undersökningen:

Siffrorna anger antal beräknade doser per 1000 invånare och 24 timmar, för prover samlade vid Ryaverket, vilket omfattar 800 000 invånare i Göteborg och närliggande kommuner.

Medelvärde Ryaverket: cannabis 75, kokain: 5, amfetamin: 50.

Medelvärde Stockholm: cannabis 301, kokain: 6, amfetamin: 76 (2019).

Medelvärde Malmö: cannabis 108, kokain: 6, amfetamin: 34 (2020).

Medelvärde Gävle: cannabis 60, kokain: 3, amfetamin: 34 (2020).

Källa: Göteborgs stad, Polismyndigheten, Rise, GP.

Visa merVisa mindre

DAGENS LUCKA 🎅🏼

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21