Tabletter. Ett 80-tal är inblandade i härvan. Foto: Lev Dolgachov

Så spräckte polisen tablettligan

Åtta personer har dömts efter en stor narkotikahärva i Göteborg, och det kan bli fler. Minst 400.000 narkotikaklassade tabletter har tagits i beslag, främst Tramadol.

  • Publicerad 15:53, 12 apr 2019

Den 7 januari i år som polisen slog till mot fyra män i en bil i Askim. Männen höll på att slutföra en narkotikaförsäljning och i bagaget hittades 16.700 Tramadoltabletter.

Här slår polisen till mot knarket

– Polisen har gjort en större insats mot narkotikahandeln i centrala Göteborg som resulterat i flera olika förundersökningar, gripanden och domar. Arbetet är långt ifrån färdigt och jag förväntar mig fler domar, säger Thomas Ahlstrand, vice chefsåklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet i ett pressmeddelande.

Nu har två huvudmän dömts, för bland annat grovt narkotikabrott, till fängelse i två år och sexmånader och utvisning i tio år. Två andra personer dömdes för inblandning till fängelse i ett år respektive sex månader. Utöver det har ytterligare fyra personer dömts till fängelse och utvisning.

– Vi har konstaterat att det finns ett 80-tal personer som är inblandade på olika sätt. Vissa är kriminella entreprenörer som går ihop om större narkotikapartier. Vissa aktörer styrs av andra längre upp i hierarkin, i en del fall handlar det om människohandel, säger Per Björkman, spaningsledare.

Totalt sitter 19 personer häktade och minst 400.000 narkotikaklassade tabletter har tagits i beslag.

I spaningssektionens kartläggning har de upptäckt en markant ökning av Tramadol. I januari stoppades en lastbil från Serbien med omkring 300.000 narkotikaklassade tabletter, främst Tramadol.

Elever hittade gömda tabletter vid skolan

En stor del av försäljningen i Göteborg sker i området runt Brunnsparken, Nordstan och Centralstationen. Där har polisen en särskild gatulangningsgrupp för att stäva den öppna försäljningen.

Genombrottet: Flera gripna efter narkotikainsats

– Det ger resultat när vi arbetar mot flera nivåer i narkotikanätverken. En konkret effekt är att priset på Tramadol fördubblats på gatan, säger Robin Nilsson, chef för gatulangningsgruppen i Göteborg city.

26-åring hade knark för 30 miljoner i bilen

Tramadol

Tramadol är ett narkotikaklassad substans som tillhör gruppen opioider. Tramadol används i läkemedel inom sjukvården för att lindra smärta. Tramadol förekommer vanligtvis som tablett eller kapsel men finns även i andra former; brustablett eller i flytande form på flaska. Det finns många tillverkare av tramadolbaserade läkemedel vilka har olika produktnamn.

Källa: Drugsmart

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG