Så stoppar du tjuven på sportlovet

Sportlovet nalkas och många har planer på att spendera lovet någonstans med lite mer snö än i Göteborg. Vilket många inbrottstjuvar är väl medvetna om. Här är guiden för hur du skyddar ditt hus under sportlovssemestern.

  • Publicerad 05:30, 9 feb 2018

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Inbrotten i de södra delarna av Göteborg sjunker år för år, från 2015 till 2016 minskade inbrotten med 100 stycken och från 2016 till 2017 med 130. Men trots den goda trenden ske inbrotten fortfarande och i störst utsträckning i områden som saknar grannsamverkan.

– Från första januari till sjätte februari har det skett hela 30 inbrott i området som visas på kartan och 27 utav dem utfördes i områden där de inte grannsamverkar. I områden där man börjat jobba mot brott ser vi att brottsligheten går ned med över 25 procent, säger Niklas Brehm, samordnare för grannsamverkan hos polisen syd.

Tjuven tar inte semester

Semestertider är extra gynnsamma för inbrottstjuvarna och sportlovet är just ett sådant tillfälle som vi nu står inför. Niklas Brehm föreläser ofta för sina grannsamverkar om hur de på bästa sätt förebygger inbrott i samband med exempelvis en skidresa och han förvånas ofta över hur många som inte känner till de vanligaste knepen.

– Ibland känner jag mig som en tjatig gammal moster för det här är inget nytt. Att förebygga inbrott handlar om att få ditt hus att se bebott ut under tiden du är borta, säger Niklas Brehm.

Läs även: Trendbrottet: Dramatisk minskning av inbrotten i Göteborg

Ta hjälp av grannen

Det finns många olika sätt att göra detta på, en bra början är att berätta för din granne att du ska resa bort. Be hen hålla lite extra uppsikt över ditt hus för gör en van tjuv inbrott i ditt hus går det fort.

– Du har ungefär sju minuter på dig att upptäcka inbrottet, det är den ungefärliga tiden det tar för tjuven att genomföre inbrottet, säger Niklas Brehm.

Du kan även be grannen parkera sin bil på din uppfart för att skapa illusionen av att någon är hemma. Tända lampor får också tjuven att tveka.

– Alla husägare borde köpa sig ett gäng timers som man kopplar till lamporna i huset men se till så de tänds vid olika tidpunkter och inte alla på samma gång.

Läs även: Brottsvågen går hög – när båten ligger på land

Göm dina värdesaker

Det tjuven är ute efter när hen går in i ditt hus är elektronik som mobiler, surfplattor och datorer. Smycken och ädelstenar är också mycket stöldbegärliga.

– Har du ett värdeskåp bör du låsa in dina värdesaker där. Har du inte det göm dem då i exempelvis en låda på vinden eller på något annat oväntat ställe för tjuven vet var han ska leta.

Så agerar du vid inbrott

Skulle du som granne upptäcka att det pågår ett inbrott i huset intill ska du omedelbart ringa 112. Sedan är det bra om du lycka säkra signalement som exempelvis registreringsnummer på tjuvens bil.

– Man ska vara väldigt försiktig med att avstyra inbrott för i de flesta fallen kommer tjuven att försöka slå sig fri men skulle du gripa en brottsling har du rätten på din sida, avslutar Niklas Brehm.

Vi är GBG

    Vi är GBG