Stöd. Foto: Mostphotos (genrebild)

Så stöttar stadsdelen kriminella som vill byta bana

Det finns stöd för att lämna en kriminell livsstil i stadsdelarna samtidigt som där pågår förebyggande arbete med unga i riskzonen. GöteborgDirekt har pratat med Grethe Foss som är enhetschef för Ung i Västra Hisingen.

  • Publicerad 06:17, 11 okt 2020

I cirka 40 procent av fallen vi möter finns det en hotbild mot dem.

Hur ser verksamheten ut för personer som inte uppfyller stadens kriterier för en avhoppare?

– Vi har två koordinatorer för SIG som jobbar med unga vuxna, 18 till 25+ år som vill lämna en kriminell livsstil och gäng/extremistiska grupper. Det handlar om cirka ett 30-tal personer just nu och cirka 69 procent av de vi möter har direkt eller indirekt gängkoppling.

Hur ser stödet ut till dessa personer?

– Vi koordinerar, underlättar deras kontakt med olika myndigheter. Vi lotsar till olika jobb eller utbildningsalternativ och vi vägleder genom samtal, stöd.

LÄS ÄVEN: Hon lyckades lämna livet med gängen

LÄS ÄVEN: Avhoppartelefonen – livlinan bort från gängen

Ser ni att det förekommer en hotbild dem som vill lämna kriminaliteten?

– I cirka 40 procent av fallen vi möter finns det enligt de själva eller via en bedömning vi gör i samråd med polis, en hotbild mot dem. Det förekommer i några enskilda fall en hotbild från den egna grupperingen man tidigare tillhört. Av de som upplever sig hotade kommer hotet i cirka 85 procent av fallen från motståndargrupperingar.

Ni arbetar även förebyggande, hur når ni ut till ungdomar i riskzonen?

– Genom att samarbeta med polis, socialtjänst, skola och fritid. Alla hjälps åt att identifiera unga i riskzon. Vi arbetar förutom på individnivå också uppsökande och trygghetsskapande i stadsdelen. Exempelvis har SSPF-koordinator, Biskopsgården regelbundet föräldradialog i grupp. Det är en bra arena där vi gör oss kända så oroliga föräldrar vet var de kan vända sig.

LÄS ÄVEN: Kriminella nätverk – ett problem för hela stan

LÄS ÄVEN: Ministern: Bostadsort ska inte avgöra stödet

Vilka är ungdomarna ni möter?

– De är i huvudsak mellan 12 och 25. Vi försöker nå alla men ett utvecklingsområde vi har identifierat är att arbeta mot tjejer. De har en tendens att bli osynliga och gå under radarn. I verksamheten har vi en jämn fördelning av kön bland de yngre och bland de äldre är majoriteten killar/unga män. Bakgrunden är olika då vi arbetar i en stadsdel som består av de olika områdena Torslanda och Biskopsgården.

Vad kan ni göra som får unga att byta bana?

– Vi får vårt uppdraget från de unga själva som formulerar sina mål och sen arbetar vi tillsammans. Vi kan erbjuda en insats som täcker in hela livssituationen och kan följa unga över tid oavsett vad som händer, oavsett om de klarar av att vara drogfria, om de är placerade eller ej. Vi kan följa med unga och lotsa dem vidare till andra instanser, vi har god samverkan med andra som arbetar med unga.

Hur viktigt är en fungerande samverkan?

– Detta är en fråga som berör hela samhället och god samverkan blir A och O. Det är ingen quick fix. Utan ett långsiktigt arbete.

LÄS ÄVEN: Socialtjänsten i väster: Vi saknar verktyg för avhoppare

LÄS ÄVEN: Avhoppare hittar stöd i Angered

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Musiken gav energi efter utmattningssyndromet

Lina Horner: "Musiken är som terapi för mig" Hösten 2019 blev Lina Horner sjukskriven för utmattningssyndrom. 2020 har hon kommit med både album och ep. "Musiken är som terapi för mig".måndag 26/10 14:10

KONSUMENT GÖTEBORG

"Håll inne med betalningen"

Konsument Vad gör man om fiberinstallationen försenas av en tvist? Eller om man köpt en ny hylla som man inte lyckas skruva ihop? Konsumentrådgivare, Cassandra Larsson har svaren. lördag 17/10 11:40

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Axelsson: Det är mörkt för firande i oktober

Traditionsexperten om den traditionsfattiga hösten I vanliga fall avlöser de traditionella firandena varandra under årets olika månader men i oktobermörkret lyser de med sin frånvaro. söndag 25/10 11:52

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11