INFÖRANDE. De nya reglerna börjar gälla den 1 juli 2019. Foto: Mostphotos

Så tacklar Göteborg rökförbudet i sommar

Den 1 juli börjar en ny tobakslag gälla. Det blir bland annat förbjudet att röka på uteserveringar och i anslutning till hållplatser. Nu förbereder sig staden inför den nya lagen.

  • Publicerad 08:14, 10 maj 2019

Ungefär 70 procent av skräpet på Göteborgs gator och torg består av fimpar. När mängder med askkoppar försvinner från uteserveringar och hållplatslägen finns en oro över att nedskräpningen ska öka.

I en debattartikel publicerad i Göteborg Direkt efterfrågar hotelldirektörer i Göteborg särskilda rökhållplatser.

DEBATT: "Upprätta särskilda 'rökhållplatser' i Göteborg"

Men från Göteborgs Stad sida finns inga planer på särskilt anvisade platser eller nya askkoppar i områden där rökningen fortfarande blir tillåten.

– Nej, det finns inga planer på det i dagens läge. När det gäller uteserveringar så gäller en tvåmetersgräns ifrån uteserveringen. Men den som ansvarar för uteserveringen ansvarar också för städning 25 meter ifrån den, säger Stefan Risedahl på trafikkontoret.

Om någon fimpar på kommunal mark 20 meter ifrån uteserveringen så är det alltså restaurangen som får städa?

– Det är så vi tolkar det. Det är ju en lag, men sen måste den prövas om vi har rätt, säger Stefan Risedahl.

Han tror snarare att nedskräpningen av fimpar kommer att minska.

– När det gäller hållplatslägen är jag övertygad om att en del rökare kommer avstå ifrån att röka. De kommer prioritera att hinna med sin spårvagn i stället. Jag tror och hoppas att det kommer innebära mindre rökning. Blir det så är det ju fantastiskt!

De ser till att tobakslagen följs

I Sverige kan polisen bötfälla nedskräpning på plats. Boten är på 800 kronor. Men som lagen är utformad i nuläget omfattas inte fimpen av nedskräpningsboten. Däremot anser hela 93 procent av befolkningen att de som slänger fimpar på marken ska kunna bötfällas, enligt den obundna stiftelsen Håll Sverige Rent.

Beslutet: Rökfritt i alla nybyggen

I veckan hade trafikkontoret, miljöförvaltningen, park- och naturförvaltningen och social resursförvaltningen ett första möte inför införandet av den nya lagen.

– Det är lite trevande innan vi vet hur vi ska bete oss, säger Stefan Risedahl.

Ungefär en vecka innan lagen träder i kraft, 1 juli, kommer trafikkontoret sätta upp dekaler och information vid buss- och spårvagnslägen om den nya lagen.

– Vi kommer att ta fram en dekal som också restauranger och andra som vill kan få använda, säger Stefan Risedahl.

I lagen specificeras inte hur långt ifrån platser med rökförbud som rökning ska vara tillåten, men i Göteborg pratar man i nuläget om ungefär 2 meter.

– Det är viktigt att det samverkas med andra städer så vi får en gemensam linje över hela landet, säger Stefan Risedahl.

Många tobaksförsäljare kan försvinna i sommar

Redan i september kommer kommunen stämma av hur lagen har efterlevts och se om de behöver göra några förändringar.

– Som sagt, det är en lag, men den måste prövas också, säger Stefan Risedahl.

Göteborgs unga röker och dricker mindre

Så lyfter Angereds Närsjukhus fördelarna med att sluta röka

Produkter som omfattas

Lagen gäller tobak och liknande produkter.

Med tobak avses:, cigaretter, rulltobak, tobak för vattenpipa, andra tobaksvaror för rökning såsom cigarrer och piptobak och rökfria tobaksvaror såsom snus och tuggtobak.

Med liknande produkter menas: e-cigaretter och påfyllningsbehållare, örtprodukter för rökning, vattenpipor och "njutningsmedel som till användningssättet motsvarar rökning men som inte innehåller tobak". Hit räknas t.ex. e-cigaretter som inte innehåller nikotin och därför inte är att betrakta som e-cigaretter i lagens mening.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Visa merVisa mindre

Här blir rökning förbjuden

Områden i anslutning till färdmedel som finns utomhus, t.ex. perronger, busshållplatser och taxizoner. Även andra utomhusområden som är avsedda för resenärer, exempelvis biljettområden och gångbanor i anslutning till spårområdet omfattas av förbudet.

På uteserveringar utanför t.ex. restauranger och caféer.

Inom inhägnade platser utomhus som huvudsakligen är avsedda för idrottsutövning, dvs. idrottsanläggningar. Rökförbudet gäller inte bara platser för själva idrottsutövandet utan även platser som används för andra ändamål, exempelvis försäljning, under förutsättning att dessa platser ligger inom det inhägnade området. Om idrottsanläggningen används för andra aktiviteter och arrangemang, t.ex. konserter och mässor, omfattas den fortfarande av rökförbudet.

På lekplatser som allmänheten har tillträde till.

Vid entréer till lokaler och andra utrymmen som omfattas av rökförbud enligt lagen om tobak och liknande produkter, t.ex. entréer till restauranger, järnvägsstationer och lokaler för hälso- och sjukvård.

Källa: Fokhälsomyndigheten

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11