INSATS. Tillsammans genomför trafikpolis och gränspolis kontroller av transporter i Göteborgs hamn. Foto: Mostphoto (genrebild)

Så tyglar polisen fusket bland lastbilstransporter

I en gemensam insats i Göteborgs hamn försöker trafikpolis och gränspolis få bukt med olagliga lastbilstransporter. Fusket handlar om ogiltiga förarbevis och ”slavliknande” arbetsförhållanden.

  • Publicerad 16:09, 29 jan 2020

Inom yrkestrafiken finns en omfattande organiserad brottslighet

– Idéen kom för ungefär ett år sedan, när vi stötte på fler och fler förare från tredje land som saknade förartillstånd, vilket är likvärdigt ett arbetstillstånd, säger Kjell Andersson, gruppchef på trafiksektionen i ett uttalande.

Enligt trafikpolisen har yrkestrafiken förändrats under de senaste åren med fler internationella transporter i landet.

– Inom yrkestrafiken finns en omfattande organiserad brottslighet, vilket är väl känt inom den svenska åkerinäringen. Flera mindre åkerier har till exempel startats upp i Sverige, ofta med en utländsk ägare och med förare som arbetar under usla villkor, i vissa fall slavliknande förhållanden.

Enligt polisen handlar det även om att förarna arbetar med manipulerade färdskrivare eller falska förarbevis och att sov- och vilotiderna överskrids systematiskt. Det förekommer att de arbetar helt utan lön vissa körpass.

– Det här handlar om människor som utnyttjas. Dygnsvilan, som ska vara i nio timmar sammanlagt, blir för kort när förarna byter ut förarkorten. Vi har åkerier i dag som vi vet bryter systematiskt mot reglerna, säger Kjell Andersson.

Påföljden för fusket blir olika typer av sanktioner eller böter.

– En förare som bryter mot gällande regler kan få upp till 10 000 kr i böter och åkeriet kan få 800 000 i sanktionsavgifter från Transportstyrelsen.

Det är inte första gången det genomförs liknande kontroller utan gränspolisen har genomfört återkommande kortare inspektioner i hamnen under en tid tillbaka.

– Vid varje tillfälle har vi omhändertagit personer som inte uppfyller kraven för att vistas och arbeta i landet, säger Björn Wehlou, gruppchef på gränspolisen.

Polisen poängterar att en konsekvens av fusket är att de åkerier som arbetar enligt regelverket blir utkonkurrerade när åkerierna som fuskar tar mindre betalt för sina transporter.

Mer om yrkestrafik

Transportstyrelsen har ett övergripande ansvar för yrkestrafiken på väg. Det innebär bland annnat att utfärda tillstånd och utforma regelverk för yrkestrafik.

Den som vill bedriva yrkesmässig trafik på väg måste ha ett yrkestrafiktillstånd. 

För att utföra persontransporter och godstransporter med buss och lastbil krävs ett yrkesförarkompetens. 

För att arbeta som taxiförare krävs att en giltig taxiförarlegitimation.

Källa: Transportstyrelsen

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Corona snuvade Stefan Livh på radiosorti

Berättar om livet i karantän. 31 mars var hans sista dag på jobbet som programledare på Sveriges Radio. Men corona och karantän har hindrat honom från det. – Jag vet inte när mitt sista program blir, säger Stefan Livh.tisdag 7/4 16:23

DEBATT

"100 procent passion och lokalt engagemang"

Chefredaktören. Trots coronakrisen fortsätter vi att leverera högkvalitativ lokal journalistik hem till dig varje vecka. Även om tidningen inte är lika lokallokal som du är van vid.fredag 10/4 10:50

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57