INSATS. Tillsammans genomför trafikpolis och gränspolis kontroller av transporter i Göteborgs hamn. Foto: Mostphoto (genrebild)

Så tyglar polisen fusket bland lastbilstransporter

I en gemensam insats i Göteborgs hamn försöker trafikpolis och gränspolis få bukt med olagliga lastbilstransporter. Fusket handlar om ogiltiga förarbevis och ”slavliknande” arbetsförhållanden.

  • Publicerad 16:09, 29 jan 2020

Inom yrkestrafiken finns en omfattande organiserad brottslighet

– Idéen kom för ungefär ett år sedan, när vi stötte på fler och fler förare från tredje land som saknade förartillstånd, vilket är likvärdigt ett arbetstillstånd, säger Kjell Andersson, gruppchef på trafiksektionen i ett uttalande.

Enligt trafikpolisen har yrkestrafiken förändrats under de senaste åren med fler internationella transporter i landet.

– Inom yrkestrafiken finns en omfattande organiserad brottslighet, vilket är väl känt inom den svenska åkerinäringen. Flera mindre åkerier har till exempel startats upp i Sverige, ofta med en utländsk ägare och med förare som arbetar under usla villkor, i vissa fall slavliknande förhållanden.

Enligt polisen handlar det även om att förarna arbetar med manipulerade färdskrivare eller falska förarbevis och att sov- och vilotiderna överskrids systematiskt. Det förekommer att de arbetar helt utan lön vissa körpass.

– Det här handlar om människor som utnyttjas. Dygnsvilan, som ska vara i nio timmar sammanlagt, blir för kort när förarna byter ut förarkorten. Vi har åkerier i dag som vi vet bryter systematiskt mot reglerna, säger Kjell Andersson.

Påföljden för fusket blir olika typer av sanktioner eller böter.

– En förare som bryter mot gällande regler kan få upp till 10 000 kr i böter och åkeriet kan få 800 000 i sanktionsavgifter från Transportstyrelsen.

Det är inte första gången det genomförs liknande kontroller utan gränspolisen har genomfört återkommande kortare inspektioner i hamnen under en tid tillbaka.

– Vid varje tillfälle har vi omhändertagit personer som inte uppfyller kraven för att vistas och arbeta i landet, säger Björn Wehlou, gruppchef på gränspolisen.

Polisen poängterar att en konsekvens av fusket är att de åkerier som arbetar enligt regelverket blir utkonkurrerade när åkerierna som fuskar tar mindre betalt för sina transporter.

Mer om yrkestrafik

Transportstyrelsen har ett övergripande ansvar för yrkestrafiken på väg. Det innebär bland annnat att utfärda tillstånd och utforma regelverk för yrkestrafik.

Den som vill bedriva yrkesmässig trafik på väg måste ha ett yrkestrafiktillstånd. 

För att utföra persontransporter och godstransporter med buss och lastbil krävs ett yrkesförarkompetens. 

För att arbeta som taxiförare krävs att en giltig taxiförarlegitimation.

Källa: Transportstyrelsen

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11