Gör kollarna - innan du flyttar in i andra hand, manar Hyresgästföreningen. Foto: Mostphotos

Så undviker du fällorna när du hyr i andra hand

Glädjen är ofta stor när man lyckats hitta ett eget boende. Men det finns saker att tänka på enligt Hyresgästföreningens jurist Suzan Rasul.

  • Publicerad 09:00, 10 okt 2017

– En förstahandsuthyrare får inte ta ut mer pengar än vad man betalar i hyra själv, då är det överhyra. Är den möblerad kan man få betala ca tio procent mer. Men enligt hyreslagen kan man få tillbaka pengarna ett år tillbaka i tiden om man betalat för mycket.

– Den andra fällan är att man hamnar i en situation där man upptäcker att det inte finns tillstånd från hyresvärden eller hyresnämnden att hyra ut i andra hand.

Läs också: De blåstes av lägenhetsinnehavaren - nu vräks gravida paret

Hur vanligt är det att personer kontaktar er med de här problemen?

Vi ser en trend att det är fler tvister mellan första- och andrahandshyresgäster. Man kan tolka det som att fler hyr ut i andra hand. Roten till problemet är bostadsbristen. Skulle folk ha möjlighet att hyra i första hand skulle man inte behöva riskera att hamna i den här karusellen.

Får man kasta ut en personer som hyr olovligen i andra hand om de är gravida eller har små barn?

– Problemet är att avhysningsbeslutet inte tar någon hänsyn till det. Avhysningen är ställd mot förstahandshyresgästen. Om det finns tio familjer eller en person som bor där spelar ingen roll. Det enda man kan göra är att vädja till hyresvärdens goodwill.

Vad ska man som andrahandshyresgäst göra för att undvika att blir lurad?

Man kan begära att få se tillståndet från hyresvärden där det framgår att förstahandshyresgästen fått klartecken eller kontakta fastighetsvärden direkt. Då vet man att det är okej.

Läs också: Studentfällan: Så synar du bluffen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG