Hoverboard. "Eldriven balansbräda" är Wikipedias beskrivning av det lilla fordonet. Foto: Mostphotos

Så undviker du hoverboard-brand

Enligt uppgifter var det en så kallad hoverboard som låg bakom en fullt utvecklad lägenhetsbrand i Stjärnhusen i Frölunda på söndagskvällen. Här kan du läsa bästa tipsen för att undvika hoverboard-brand.

  • Publicerad 11:00, 9 apr 2018

Det var strax efter 20 på söndagskvällen som räddningspersonal larmades till Stjärnhusen. En fullt utvecklad brand pågick då i en lägenhet på Speldosegatan och området spärrades av under Räddningstjänstens arbete.

Enligt uppgift till polisen ska det ha varit en hoverboard som låg bakom branden.

– Det var uppgifter som framkom, det ska ha varit en hoverboard som fått någon typ av elfel och startat branden. Det har inte upprättats någon anmälan om misstanke om brott, säger Jenny Widén, polisens presstalesperson.

Brandskyddsföreningen gick förra året ut med råd kring hoverboards, eftersom flera fall av bränder rapporterats i takt med att prylen blir allt mer populär i Sverige.

Enligt Lars Magnusson, insatschef på räddningstjänsten i Storgöteborg, ska man alltid se över märkningen när man köper elprylar. Framför allt om man beställer på nätet.

– Problemet är att det inte alltid är CE-märkt och då kan kvaliteten vara lite si och så, både på batterier och laddare. Kör du en direktimport från Kina behöver det inte vara CE-märkt, säger han.

Han tycker inte att man behöver undvika hoverboards helt och hållet, men vara noggrann med att köpa kvalitetsmärkt teknik och vara uppmärksam när man laddar.

– Jag tycker aldrig man ska ladda telefoner eller annat över natten. Det har varit flera bränder kopplade till det, särskilt om paddan eller datorn ligger i soffan med dålig ventilation. Där kan ju problemet också vara om man köpt en billig laddare. Över huvudtaget ska man inte överladda batterier, säger Lars Magnusson.

Hur är det med att låta laddaren sitta i utan att något laddas?

– Jag vågar inte svara på det, däremot kan man ju känna på laddaren om den är varm. Blir den det ska man ta ut den.

Ingen skadades i branden på Speldosegatan.

Bästa tipsen för dig som äger en hoverboard

- Köp en hoverboard med CE-märkning (en produktmärkning som finns inom EU och bland annat garanterar elsäkerheten i en vara)

- Skydda batterierna mot mekaniska skador

- Koppla bort batteriet från laddaren när det är fulladdat

- Ladda alltid under uppsikt och på ett plant och obrännbart underlag

- Lämna uttjänta och skadade batterier till en återvinningsstation

Källa: Brandskyddsföreningen

Visa merVisa mindre

DAGENS LUCKA 🎅🏼

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21