TÄNK TILL. Skadedjur kan komma in från begagnade möbler. Foto: Mostphotos

Så undviker du skadedjur i studentlyan

Begagnade möbler i tätbebyggda områden. En dröm för studentens plånbok. Men också för skadedjuren.

  • Publicerad 05:37, 12 sep 2019

Höstterminen har precis startat och tusentals nya göteborgare har fått nycklarna till sina studentlägenheter. När möblerna nu ska inköpas finns det saker att tänka på för att undvika oinbjudna gäster.

De senaste tio åren har vägglussaneringarna i landet tiodubblats för saneringsfirman Nomor. Inte minst är studentlägenheter drabbas där begagnade möbler ofta köps till bohagen.

– Skadedjuren ökar i alla typer av bostäder, men flerfamiljsboenden och studentboenden är mer drabbade än exempelvis villor – det blir allt vanligare att hela bostadshus måste saneras, säger Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa, i ett pressmeddelande.

Vägglöss och kackerlackor trivs allra bäst på tätbebyggda platser där de kan föröka sig snabbt och sprida ut sig mellan lägenheterna.

Oönskade ökningen: Vägglössen sprider sig

– Inför en flytt fokuserar man ofta på felbyggen, skador och andra stationära fel, men glöm inte att även hålla utkik efter skadedjur redan på visningen. Lys med din telefons ficklampa och ha med ett förstoringsglas så att du kan undersöka sängens ram och sömmar samt intilliggande golvlister kring sängen, små svarta prickar kan vara spår av vägglöss. Lys också under spisen. Finns det kackerlackor i lägenheten är det nästan säkert att de också finns under spisen, säger Håkan Franzén.

Semestertider: Skadedjursinvasion i Göteborg

Expertens tips: Så undviker du och upptäcker vägglöss

Ta med ett förstoringsglas och använd lampan på din mobiltelefon för att kunna kolla efter spår i och runt sängen när du är på visning eller flyttar in i en möblerad lägenhet. Små svarta prickar på sängkarmen och på madrassömmarna kan vara spår av vägglöss.

Upptäcker du ett angrepp? Kontakta ditt försäkringbolag eller ett saneringsföretag direkt.

Om du misstänker att du kan ha fått med dig vägglöss bör du tvätta alla textilier (som tål det) i 60°C, torktumla och/eller använd torkskåp. Samtliga stadier av vägglöss dör vid +55°C. För att vara helt säker bör textilierna behandlas med värme i minst en timma.

Det du inte kan tvätta kan du lägga i en plastpåse i frysen – 1,5kg behöver frysas i -18 i tre dygn för att samtliga stadier av vägglöss ska dö.

Dammsug frekvent i och omkring sängen samt dess sömmar för att försöka dammsuga upp ömsade skalrester och ägg för att förhindra fortsatt spridning. Det är viktigt att man slänger dammsugarpåsen i en tättomslutande plastpåse innan man slänger den i soporna.

Expertens tips: Så undviker och upptäcker du kackerlackor

Kackerlackor gillar varma, mörka skrymslen. Om det finns kackerlackor i ett hem är det nästan säkert att de också finns under spisen, så börja med att kolla där.

Kackerlackor kan vara svåra att upptäcka eftersom de är ljusskygga och mest aktiva på natten. Ofta upptäcks de genom en unken lukt eller att man hittar döda kackerlackor eller spillning.

Om du brukar köpa med dig mat hem när du är utomlands, var extra uppmärksam så att du inte får med dig kackerlackor hem med maten.

Förvara alltid livsmedel i slutna behållare.

Låt inte sopor stå framme och se till att det är lock på soptunnan då soporna drar till sig kackerlackor.

Undvik att husdjurens mat står framme längre än nödvändigt och se till att använda tätslutande förpackningar.

Håll extra koll på fuktutsatta områden i hemmet såsom kök och badrum, där trivs kackerlackorna.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

"Vi har ett välfärdsnödläge"

DEBATT Satsa på primärvården och förbättra villkoren för sjukhuspersonalen är två punkter som Vänsterpartiets Eva Olofsson, Carina Örgård och Jan Alexandersson tycker bör prioriteras i regionen.torsdag 16/1 11:36

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57