Varmt eller kallt. Badplatsappen visar temperaturen på 24 badplatser i Göteborg. Foto: KATJA KIRCHER

Så varmt är vattnet på din badplats

Nu kan du hålla koll på badtemperaturen utan att känna på vattnet. Badplatsappen redovisar vattentemperaturen på 24 av Göteborgs badplatser året runt.

  • Publicerad 11:05, 17 jun 2021

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Hittills har kommunen endast gjort manuella mätningar av vattentemperaturer under sommarsäsongen. Men sedan 7 juni i år genomförs mätningarna digitalt. Det ska pågå året om och presenteras i Badplatsappen.

– Det finns en hög efterfrågan från allmänheten att vattentemperaturen mäts kontinuerligt och på ett korrekt sätt. Detta uppnår vi genom att automatisera mätningen och vi eliminerar samtidigt en arbetsuppgift som frigör lite tid för badplatspersonalen, säger  Jim Olsson, utvecklingsledare systemförvaltning på park- och naturförvaltningen i ett uttalande.

Manuella stickprover

Mätningarna sker genom att sex bojar med batteridrivna sensorer har placerats ut i vattnet vid fem sjöar och ett havsbad för automatisk avläsning av vattentemperatur.

Vid resterande havsbad testar kommunen att mäta vattentemperatur med hjälp av satellitdata från Copernicus, ett stort EU-program som med satelliter, modeller och mätinstrument samlar in enorma mängder öppna data om miljö och klimat.

Kommunen kommer även att göra stickprover med manuell mätning kontinuerligt under sommaren för att säkerställa kvalitén på temperaturerna.  

Mer om projektet

Badplatser med sensorer:

Fiskebäcksbadet

Bergsjöbadet

Härlanda tjärn

Delsjöbadet

Stora Mölnesjön

Surtesjön

Digital mätning av badtemperatur görs som ett delprojekt i Hållbara Smarta Parker med syfte att testa ny teknik för en hållbar skötsel.

Källa: Göteborg Stad

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39