Varmt eller kallt. Badplatsappen visar temperaturen på 24 badplatser i Göteborg. Foto: KATJA KIRCHER

Så varmt är vattnet på din badplats

Nu kan du hålla koll på badtemperaturen utan att känna på vattnet. Badplatsappen redovisar vattentemperaturen på 24 av Göteborgs badplatser året runt.

  • Publicerad 11:05, 17 jun 2021

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Hittills har kommunen endast gjort manuella mätningar av vattentemperaturer under sommarsäsongen. Men sedan 7 juni i år genomförs mätningarna digitalt. Det ska pågå året om och presenteras i Badplatsappen.

– Det finns en hög efterfrågan från allmänheten att vattentemperaturen mäts kontinuerligt och på ett korrekt sätt. Detta uppnår vi genom att automatisera mätningen och vi eliminerar samtidigt en arbetsuppgift som frigör lite tid för badplatspersonalen, säger  Jim Olsson, utvecklingsledare systemförvaltning på park- och naturförvaltningen i ett uttalande.

Manuella stickprover

Mätningarna sker genom att sex bojar med batteridrivna sensorer har placerats ut i vattnet vid fem sjöar och ett havsbad för automatisk avläsning av vattentemperatur.

Vid resterande havsbad testar kommunen att mäta vattentemperatur med hjälp av satellitdata från Copernicus, ett stort EU-program som med satelliter, modeller och mätinstrument samlar in enorma mängder öppna data om miljö och klimat.

Kommunen kommer även att göra stickprover med manuell mätning kontinuerligt under sommaren för att säkerställa kvalitén på temperaturerna.  

Mer om projektet

Badplatser med sensorer:

Fiskebäcksbadet

Bergsjöbadet

Härlanda tjärn

Delsjöbadet

Stora Mölnesjön

Surtesjön

Digital mätning av badtemperatur görs som ett delprojekt i Hållbara Smarta Parker med syfte att testa ny teknik för en hållbar skötsel.

Källa: Göteborg Stad

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hönöbo siktar mot Dalsland i ny roman

Nöje Bosse Norrhem målar med akvarellfärger i sin spänningsroman Bosse Norrhem har varit Göteborg trogen i över 40 år. Sedan ett par år är det Hönö, som gäller. Men nya romanen "Den enögde akvarellmålaren", ja, den utspelar sig i Dalsland.onsdag 14/7 7:36

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12