Centerpartiet i Göteborg vill att Göteborgs stad anställer kommunala parkvakter som har rätt att bötfälla de som skräpar ned i parker och vid badstränder. Foto: Markus Andersson/Mostphotos

Så vill Centern få stopp på nedskräpningen

Centerpartiet i Göteborg vill införa parkvärdar med rätt att bötfälla nedskräpare. – Det är redan i dag olagligt att skräpa ner, men polisen måste prioritera annat, säger Emmyly Bönfors, ordförande i Centerpartiet Göteborg.

  • Publicerad 05:30, 10 aug 2018

Att skräpa ner på allmän plats är olagligt i Sverige. I miljöbalken stå att:

”Ingen får skräpa ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till”.

Den som bryter mot förbudet kan dömas till böter på 800 kronor om nedskräpningen är mindre allvarlig. Om det handlar om en grov nedskräpning kan till och med fängelse i högst ett år utdömas.

Det är polisens uppgift att se till att lagen följs. Detta vill nu Centerpartiet i Göteborg ändra genom att införa särskilda parkvärdar med rätt att bötfälla de som skräpar ned i parker och vid badstränder.

– Nedskräpning är ett stort problem, särskilt sommartid. Vi tror att en vetskap om risken för böter gör att man tänker efter. Det handlar inte om att sätta dit någon. I dag är det polisens uppgift att kontrollera men de har mycket annat som måste prioriteras före. Därför tror vi på kommunala parkvärdar, säger Emmyly Bönfors, ordförande i Centerpartiet Göteborg.

Hur skulle det gå till rent praktiskt?

– Först måste man se om det finns en möjlighet att få till det på kommunal nivå. Man kan jämföra det med parkeringsvakter eller biljettkontrollanter. Men vi får se över regelverket först.

Är det inte bättre att lägga pengarna på informationskampanjer om nedskräpning?

– Det behövs det också! Och det är jätteviktigt att göra det lätt att göra rätt genom att se till att det finns bra sorteringsmöjligheter. I sommar har vi kunnat se att det ofta är fullt, så det behövs fler kärl och bättre planering, säger Emmyly Bönfors.

Centerpartiet har inte räknat på vad nedskräpningsvärdarna skulle kosta staden men enligt Emmyly Bönfors finns mycket pengar att spara på all den städning som måste göras i dag.

Ni kommer med det här utspelet lagom till Way Out West. Finns det något samband?

– Jag tycker att sådana här arrangemang brukar vara bra på att hålla ordning och städa efter sig. Det är framförallt i det vardagliga som det blir skräpigt. Men många hänger ju även utanför Slottsskogen nu under festivalen, även de måste tänka till, säger Emmyly Bönfors.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG