Centerpartiet i Göteborg vill att Göteborgs stad anställer kommunala parkvakter som har rätt att bötfälla de som skräpar ned i parker och vid badstränder. Foto: Markus Andersson/Mostphotos

Så vill Centern få stopp på nedskräpningen

Centerpartiet i Göteborg vill införa parkvärdar med rätt att bötfälla nedskräpare. – Det är redan i dag olagligt att skräpa ner, men polisen måste prioritera annat, säger Emmyly Bönfors, ordförande i Centerpartiet Göteborg.

  • Publicerad 05:30, 10 aug 2018

Att skräpa ner på allmän plats är olagligt i Sverige. I miljöbalken stå att:

”Ingen får skräpa ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till”.

Den som bryter mot förbudet kan dömas till böter på 800 kronor om nedskräpningen är mindre allvarlig. Om det handlar om en grov nedskräpning kan till och med fängelse i högst ett år utdömas.

Det är polisens uppgift att se till att lagen följs. Detta vill nu Centerpartiet i Göteborg ändra genom att införa särskilda parkvärdar med rätt att bötfälla de som skräpar ned i parker och vid badstränder.

– Nedskräpning är ett stort problem, särskilt sommartid. Vi tror att en vetskap om risken för böter gör att man tänker efter. Det handlar inte om att sätta dit någon. I dag är det polisens uppgift att kontrollera men de har mycket annat som måste prioriteras före. Därför tror vi på kommunala parkvärdar, säger Emmyly Bönfors, ordförande i Centerpartiet Göteborg.

Hur skulle det gå till rent praktiskt?

– Först måste man se om det finns en möjlighet att få till det på kommunal nivå. Man kan jämföra det med parkeringsvakter eller biljettkontrollanter. Men vi får se över regelverket först.

Är det inte bättre att lägga pengarna på informationskampanjer om nedskräpning?

– Det behövs det också! Och det är jätteviktigt att göra det lätt att göra rätt genom att se till att det finns bra sorteringsmöjligheter. I sommar har vi kunnat se att det ofta är fullt, så det behövs fler kärl och bättre planering, säger Emmyly Bönfors.

Centerpartiet har inte räknat på vad nedskräpningsvärdarna skulle kosta staden men enligt Emmyly Bönfors finns mycket pengar att spara på all den städning som måste göras i dag.

Ni kommer med det här utspelet lagom till Way Out West. Finns det något samband?

– Jag tycker att sådana här arrangemang brukar vara bra på att hålla ordning och städa efter sig. Det är framförallt i det vardagliga som det blir skräpigt. Men många hänger ju även utanför Slottsskogen nu under festivalen, även de måste tänka till, säger Emmyly Bönfors.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11