Fiskebäcks hamn. Genom samfinansiering vill kommunen muddra och bygga en ny hamn i Fiskebäck. Foto: Håkan Bewert/ Mostphotos

Så vill kommunen rädda Fiskebäcks hamn

I dag tar fastighetsnämnden beslut om förslaget att muddring av fiskebäcks hamn och bygget av en ny hamn ska samfinansieras av kommunen och fiskarna.

  • Publicerad 08:00, 9 dec 2019

Fisket är en del av Göteborgs DNA.

Fastighetskontoret har tagit fram ett förslag på hur man ska kunna få tillbaka fiskenäringen till Fiskebäcks hamn och i dag, måndag, kommer fastighetsnämnden att ta ställning till förslaget. Under 90-talet blev fiskebåtarna större och det var nu längesedan någon båt med nylandad fisk kunde gå in i hamnen. I dagsläget landas fisken i Danmark.

Men nu vill kommunen bygga en ny hamn i Fiskebäck och att farlederna ska muddras, vilket beräknas kosta nära 200 miljoner kronor.

– Fisket är en del av Göteborgs DNA, vi är en hamnstad och vi marknadsför oss som staden vid havet. Därför är det viktigt att det ju faktiskt är så och inte bara på tallriken, säger Hampus Magnusson (M), viceordförande i fastighetsnämnden.

Genom samfinansiering tror fastighetskontoret att projektet ska vara görbart. Kommunen skulle i så fall stå för muddringen och fiskarna för bygget av den nya hamnen vilken är den största kostnaden. Muddringen förväntas kosta cirka 70 miljoner medan den nya hamnen tros landa på omkring 130 miljoner kronor.

– Jag tycker det är ett bra förslag och det känns som att båda parter har bjudit till. Fiskarna får ju ta nästan dubbelt så stor kostnad som kommunen. För kommunen är det här en kapitalkostnad som kommer komma tillbaka till oss på sikt genom tomträtten, säger Hampus Magnusson.

Klart: Fiskebäcks hamn ska muddras

Förslaget får kritik från miljöpartiet vilka även kritiserade förslaget när kommunfullmäktige behandlade frågan om muddringen för drygt ett år sedan.

Emmali Jansson, andre vice ordförande i fastighetsnämnden säger till GP att hon tycker att man bör hitta en annan plats för verksamheten.

Men även om beslutet klubbas igenom på fastighetsnämndens möte kommer det dröja innan arbetet med muddring och bygge av den nya hamnen kan komma igång.

Vi är GBG