Möte. Socialdemokraterna i Göteborg har drivit på frågan om att rusta upp Kyrkbytorget. I veckan anordnade de ett torgmöte för att fånga upp allmänhetens tankar och åsikter om torget. Foto: Ingrid Forsberg

Så vill lokalpolitikerna liva upp Kyrkbytorget

En lekplats, mer torghandel och kanske en boulebana. Behovet av mer aktiviteter på Kyrkbytorget har funnits länge menar socialdemokraterna. Nu har Park- och naturförvaltningen fått i uppdrag att göra något åt saken.

  • Publicerad 06:30, 21 maj 2022

– Varför kan vi inte få till ett mer levande torg? Jag vet att det är många, både näringsidkare och boende, som undrar det, säger Ingrid Forsberg.

Som socialdemokrat, medlem i Lundby socialdemokratiska förening, har Ingrid Forsberg engagerat sig i frågan om Kyrkbytorget. I 20 år, fram tills pensionen, jobbade hon på biblioteket vid torget.

– Fler flyttar in till området eftersom man bygger nya lägenheter här. När vi har frågat varför man till exempel inte kan bygga en bouleplan eller en lekplats har man hänvisat till att det är kulturminnesmärkt. Men det har jag kollat upp och det stämmer inte.

Kyrkbytorget är byggt i modernistisk stil 1956 och är ett omtyckt, men kanske inte så livligt, torg.

Komikern Marcus Berggren bodde ett tag i området och i ett reportage i Göteborgs-Posten, under vinjetten "Min del av Göteborg", skildrar han torget så här: "Kyrkbytorget var en sömnig plats; hälften av människorna försvann i pissottan till olika industrier; främst Volvo, och resten hade hela dagen framför sig att dra runt i stora jackor med små hundar och spotta på allmän plats".

Nu vill en bred politisk majoritet, med socialdemokraterna i spetsen, väcka platsen till liv.

Bjöd in till torgmöte

Motionen om Kyrkbytorget skrevs för två år sedan och har nu röstats fram i park- och naturnämnden.

Det innebär att förvaltningsdirektören tillsammans med GöteborgsLokaler, som förvaltar torget, fått i uppdrag att ta fram förslag på hur Kyrkbytorget kan utvecklas.

För att ytterligare samla in åsikter från närboende om hur de skulle önska att torget utvecklas bjöd socialdemokraterna in till ett torgmöte förra veckan.

– Många av de äldre som bott här länge talar om hur det var förr med fiskbil och marknad en gång i månaden. Studenterna vi talade med tycker att det saknas service, säger Ingrid Forsberg.

Vi är GBG