Så vill MP och Cykelfrämjandet få fler barn att välja hojen

Allt färre barn cyklar till skolan när föräldrarna väljer att skjutsa med bil. "Vi skapar en baksätets-generation", menar Cykelfrämjandet.

  • Publicerad 05:20, 6 sep 2022

Strax innan klockan åtta är det full aktivitet utan för Kålltorpsskolan. Med kvicka steg navigerar elever och lärare genom den täta biltrafiken som uppstår när många föräldrar skjutsar sina barn. 

En vanlig syn utanför såväl landets som Göteborgs skolor. Bilden bekräftas i en ny undersökning, gjord av If och Svenska Cykelstäder, som visar en negativ utveckling av trafiksituationen utanför skolor. 

Därför är det bilkaos utanför Kungen

Resultaten visar även att allt färre barn cyklar till skolan nu än för tre år sedan som en följd av otrygga skolvägar.

– Det är problematiskt. Barn lär sig inte att röra sig i trafiken när de blir skjutsade överallt. Vi skapar en baksätetsgeneration, både rent faktiskt och lite metaforiskt. Barnen får inte en känsla av att de äger sin egen stad utan blir beroende av sina föräldrar, säger Gustaf Frid, vice ordförande Cykelfrämjandet i Göteborg.

Trafikvett

Det finns ett mål om att barn ska kunna cykla själv i trafik i tioårsåldern. Men det är svårt att uppnå i dagsläget, menar Gustaf Frid.

– Infrastrukturen tillåter inte det. Barn har inte möjlighet att öva sig i trafikvett. Det blir ett moment 22. Det borde vara ett krav att det ska finnas en separerad cykelväg från stomcykelnätet och framtill skolorna, säger han.

Säkra zoner

Miljöpartiet är inne på samma linje och föreslår nu cykelzoner runt Göteborgs grundskolor. 

Förslaget innebär en satsning på 50 miljoner kronor som ska frigöras genom att omfördela resurser från vägtrafikprojekt till förmån för cykeltrafiken.

– Det handlar om att skapa en säker närmiljö så att eleverna inte ska känna sig rädda att ta cykeln eller gå till skolan, säger Karin Pleijel (MP).

Hon påminner om när två pojkar i 10-årsåldern blev påkörda utanför just Kålltorpskolan för ett par år sedan.

Cykelfrämjandet jobbar aktivt med att skapa opinion och föreslå åtgärder för att få fler att välja hojen. Ett förslag handlar om att erbjuda cykelskola i förskoleklasserna.

– Vi har tittat på en förening som har bedrivit cykelskola i Stockholm. De har ett välutvecklat koncept som vi vill att Göteborgs politiker tittar på. Det handlar både om att faktiskt lära sig trampa och öka medvetenheten i trafiken, säger Gustaf Frid. 

Cykla! Gustaf Frid från Cykelfrämjandet och Karin Pleijel (MP) vill se säkrare cykelvägar till skolorna. Foto: Dino Soldin

Aktion. Politiker från V, M och MP deltog på Cykelfrämjandets event som hölls på Backaplan för att uppmärksamma frågan om barns rörelsefrihet. Foto: Cykelfrämjandet

Resultat ur undersökningen:

Fler elever åker bil till skolan idag jämfört med för tre år sedan - färre cyklar/går.

Fler rektorer upplever mer trafik generellt idag jämfört med för tre år sedan.

Majoriteten av rektorerna tycker att trafiksäkerheten är ett problem.

Föräldrar som lämnar sina barn i bil är det största problemet.

Drygt en av fem rektorer har upplevt olyckor/incidenter under sin tid på skolan.

Var tredje rektor uppger att föräldrarna inte följer trafikreglerna.

Bara 8 procent har en bilfri zon runt skolan.

Endast hälften av skolorna har trafikskyltar med uppmaning att sänka farten.

Bara dryga hälften av rektorerna upplever att eleverna når upp till Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring fysisk aktivitet.

Om skoltrafikundersökningen:
I undersökningen deltog 696 rektorer på grundskolenivå. Undersökningen genomfördes under april och maj 2022 på uppdrag av If och Svenska Cykelstäder.

Sedan 2006 har försäkringsbolaget If genomfört en undersökning om trafikmiljön runt Sveriges grundskolor. I år står även Svenska Cykelstäder bakom undersökningen.

Källa: If Försäkringsbolag

Visa merVisa mindre

Cykla! Gustaf Frid från Cykelfrämjandet och Karin Pleiel (MP) vill se säkrare cykelvägar till skolorna. Foto: Dino Soldin

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00