Så vill nya s-bossen läka partiet

Hallå där... Jonas Attenius, ny gruppledare för Socialdemokraterna i Göteborg. Efter måndagens extrainsatta kongressmöte har nu S åter igen en ny gruppledare.

  • Publicerad 16:29, 10 jun 2019

Socialdemokraterna i Göteborg har genomgått en stormig period som slutade med att Ann-Sofie Hermansson avsattes. Valkommittén föreslog Jonas Attenius som ny gruppledare och i måndags blev det klart att Jonas får uppdraget att leda partiet i Göteborg.

Samma dag, innan kongressen, ringde Göteborg Direkt upp Jonas Attenius och tog pulsen på honom med några snabba frågor.

Vad vill du lägga fokus på om du blir vald?

– För mig handlar det mycket om att sätta välfärden först, att skapa förutsättningar för all den personal som jobbar i vår stad och som möter göteborgarna i olika situationer. Hur skapar vi de bästa förutsättningarna för de mötena?, säger Jonas Attenius.

Vad behöver Socialdemokraterna efter den här stormiga tiden?

– Vi har haft stort fokus på att läka partiet och det tycker jag att vi har lyckats med. Nu är fokus framåt. Vi har ny styrelse och ny ordförande och vi har satt igång ett gediget arbete på att ta fram politiska förslag för 20-talet och framåt. Vi måste också hitta tillbaka till medlemskapets värde, säger Jonas Attenius.

Hur skadligt var den turbulenta tiden för partiet?

– Det är jättesvårt att säga, jag kan bara konstatera att det var en väldigt jobbig process för våra medlemmar och internt i vårt parti. Sedan vad det här har kostat är jättesvårt att säga.

Hur vill du leda partiet?

– Jag vill använda partiets kompetens och den kollektiva kraften och för att använda den behöver vi ett jämställt ledarskap där jag försöker lyssna in olika perspektiv. För på den nivån som jag nu eventuellt får möjlighet att verka är en sådan komplex nivå med så många olika frågor att det är omöjligt att veta allt, då måste man använda partiet.

S är det största partiet i Göteborg det till trots han ni väldigt lite makt. Hur ser du på det?

– Vi är i ett ganska knepigt läge utifrån den politiska kartan vi har. Men våra 17 röster av de 81 i kommunfullmäktige är väldigt betydelsefulla. Jag tror att vi kommer få se spretiga konstellationer i de tyngre frågorna. Om jag blir vald så kommer nya samarbeten att vara en prioriterad fråga men det ligger framåt i tiden, avslutar Jonas Attenius.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57